2017-06-24 1159 浏览
成班朋友睇完戏,行过对面曹公坊,见到一排食肆,全部都是吃火锅的,好吸引,其中一间门口特别光猛,门口有个大鱼缸,就吸引左我哋入去。呢间火锅店,除咗打边炉之外,仲有刺身食,荃湾真系好少有呢啲铺头。我自己最钟意食火锅,又钟意食刺身,啱晒。我哋先叫咗一个活鱼刺身做头盘,睇住师傅即叫即㓥,都只系百零蚊,另外再叫咗一个刺身拼盘,都系一百蚊,真系好抵食。食过刺身,叫咗个猪骨窝,用料非常新鲜,而且材料十足。牛肉选择亦非常之多,有本地牛,美国肥牛,仲有日本牛添。美国牛肩脊做紧特价,百五蚊,大大碟,非常抵食,而且非常鲜味,不会比本地牛差,我哋10个人,足足叫咗四碟。其他嘅火锅材料都非常新鲜,虾滑同墨鱼滑都系手打,鲜味十足,个老板话佢哋啲滑,系冇沟猪肉同面粉,其他地方好少食到。炸响零同埋炸鱼皮,都系即叫即炸,仲有炸虾丸,正。另外有朋友话想食龙虾,用嚟打边炉好似好浪费,于是问伙计可唔可以熟食,佢二话不说就话可以,原来佢哋都有做小菜,一般要预订,不过如果有材料,佢哋都可以即做,于是就用蒜蓉蒸左两只龙虾,见到都系即叫即㓥,都只系二百几蚊只,之前喺旺角食,价钱贵一倍。差啲忘记讲,佢哋有好多清酒选择,价钱都系好合理,
差啲忘记讲,佢哋有好多清酒选择,价钱都系好合理,老板仲同我地讲解点样去拣清酒。总之,一定会再返嚟帮衬。
2017-06-23
  • 墨滑虾滑