2024-01-15
今日远赴荃湾同朋友做gym,gym之前当然要食返一个丰富既早餐,朋友系荃湾居住同返工,所以带咗我去佢平时返工帮衬嘅工厂区茶餐厅。虽然餐厅位于工厂区,但环境算好干净,面积几大👍🏻早餐选择非常多,甚至茶楼点心例如糯米鸡同萝卜糕都有,价钱都好实惠。- 鸡扒配炒蛋+茄汁豆鸡扒几大块,比得上平时午餐鸡扒饭既size,外皮香脆。炒滑蛋方面正常水平,加埋真系茄汁豆好满足。- 牛扒配炒蛋+茄汁豆牛扒套餐比起鸡扒餐贵$2,但系物超所值,size仲大块过鸡扒,牛味香浓之外肉质唔会太老,啖啖肉又好容易咬开。面包烘底都十分香脆,加埋牛油真系好吸引🤩- 香煎猪扒出前一丁猪扒好大块,肉质软稔唔会好难咬开。出前一丁煮得啱啱好,口感弹牙。跟餐有火腿奄列或萝卜糕,我拣左前者,入面有劲多火腿,另外仲有牛油方包,烘底之后更好味。饮品方面,我叫左红豆鸳鸯,佢同红豆奶茶同红豆咖啡一样都要加$8,鸳鸯系茶餐厅独有饮品,加左红豆增加少少甜度。朋友就叫咗冻斋啡,食完真系充满力量去做gym。
- 鸡扒配炒蛋+茄汁豆
- 牛扒配炒蛋+茄汁豆