2024-11-12
星期四同男朋友约咗喺荃湾海之恋商场食晚餐,行紧街个阵发现位于三楼嘅一间平价西餐厅,有埋室内同室外用餐区,几chill~佢哋嘅dinner menu真系几抵食,百零二百蚊几蚊可以食到扒同芝士焗龙虾。头盘会送一份西班牙火腿沙律,之后便有餐汤、餐饮同甜品。🦞首先要讲下佢哋嘅忌廉龙虾汤,滑顺鲜甜,配合香浓嘅忌廉,令人一口接一口🥩🦞接住嚟就系法式焗龙虾配红酒酱汁烤牛柳。焗龙虾嘅外皮金黄酥脆,肉质鲜嫩,搭配红酒酱汁,令整体味道更加升华。而牛柳部分,我哋嗌咗7成熟,切开之后仲可以见到粉嫩嘅肉质,恰好熟度,配合creamy薯蓉一齐食,真系一绝!🍖汉普夏有骨猪扒配柚子苹果肉汁都好值得一试。猪扒外脆内嫩,厚身得黎又keep到肉汁,柚子青苹果肉粒嘅配搭好新颖。一开始望落仲以为系翠玉瓜🧁甜品方面,可以选择朱古力心太软或是日甜品,我哋个日嘅甜品系蓝莓芝士蛋糕~蓝莓芝士蛋糕的芝士醇厚浓郁,蓝莓酸甜可口,带来清新气息;朱古力心太软外层微硬,慢慢切开,内里流心随之一涌而出,虽然系跟餐甜品,但质素完全唔差