2024-05-01
呢晚经过荃湾呢间泰菜 见到门口都有人望紧个menu 咁我都唔执输 睇吓有咩好嘢食啦☺️ 见到啲食物都几啱口味 就入咗去坐低啦北海道带子娘惹牛油猫耳粉呢个猫耳粉好似fusion菜咁 面头嘅北海道带子轻轻煎香 再配上下面富有泰国特色嘅酱料🧈 食落口有少少娘惹嘅香料味 加上呢个猫耳粉加埋辣椒 番茄等嘅配料 所以食落口都有少少辛辣😻 个人就几钟意呢一个主食黄咖喱有猪 牛 鸡三款可以选择🥘 我地拣咗牛 入面嘅系牛腩嚟㗎 而且炆得好腍 配埋有少少辣嘅黄咖喱 味道几出色🐮 黄咖喱入面仲有茄子 长豆 洋葱 番茄仔等嘅配料 更加可以均衡饮食🍅 呢个咖喱本来系配白饭 但仲有另一个选择就系转印度薄饼🍕 硬系觉得印度薄饼配咖喱好正 所以就加配咗 果然呢度嘅薄饼整得几好 够晒干身同埋香口甘蔗虾配鱼子蛋黄酱甘蔗虾嘅外层系脆炸虾滑 而入面系一条充满蔗汁嘅甘蔗🎋 外层嘅脆炸虾滑点埋蛋黄酱真系好夹 仲可以加啲三文鱼子增加口感同鲜味🐟 芒果糯米饭甜筒呢个甜品造型特别 甜筒底下有糯米饭 椰浆 椰子雪糕🍦而侧边就有芒果粒粒同埋一啲果仁 估唔到呢一个芒果糯米饭配埋甜筒系咁夹嘅🥭 特别系个椰子雪糕味道清清地 唔会抢晒糯米饭嘅香味饮
北海道带子娘惹牛油猫耳粉
黄咖喱
甘蔗虾配鱼子蛋黄酱
芒果糯米饭甜筒
饮品
THAI MILK TEA 同埋THAI GREEN MILK TEA 两个都好有泰式风味☕️ 预先包装喺樽仔入面 仲提供埋冰杯俾我哋倒出嚟饮 两款都唔会太甜 个人就比较钟意绿茶𠮶款多啲 因为比较特别🍵
呢间泰菜嘅配搭新派得嚟又有泰菜嘅神韵💛 如果钟意泰国嘢嘅朋友可以嚟试一试啊