2023-07-18 178 浏览
平时好少食韩国菜,今日黎到荃湾经过呢间韩正屋,入面差唔多坐满人,就决定如同朋友试下系唔系真系咁好食😛〈泡菜豆腐牛肉汤(辣)〉够晒热辣辣,牛肉同豆腐嘅份量都好多,仲有金菇,翠玉瓜等等,好足料。汤底微辣,捞饭食几开胃。〈韩式炒粉丝〉粉丝口感弹牙带点烟韧,味道调得刚好,唔会太咸亦唔会太油腻。〈韩式煎鸡翼〉煎鸡翼不过不失,鸡翼size算大只,表面煎得微微金黄,味道调得好有家的感觉。〈韩式炸鸡〉炸粉唔厚,外皮炸得好香脆。食炸鸡最怕就系鸡肉会好老,但呢度嘅炸鸡几有惊喜,肉质唔会好干,炸完仍然嫩滑。再淋上韩式甜辣酱,几惹味。〈韩式炒年糕(辣)〉年糕嘅口感软糯,味道微辣带酸。饮品方面我地仲叫左冻人参茶同柚子梳打水,非常清凉解渴。👍🏻总括嚟讲呢度嘅晚餐性价比都几高,餐厅环境亦几舒服,黎荃湾食饭又多个好选择。
〈泡菜豆腐牛肉汤(辣)〉

〈韩式炒粉丝〉
粉丝口感弹牙带点烟韧,味道调得刚好,唔会太咸亦唔会太油腻。

〈韩式煎鸡翼〉

〈韩式炸鸡

〈韩式炒年糕(辣)〉
年糕嘅口感软糯,味道微辣带酸。
饮品方面我地仲叫左冻人参茶同柚子梳打水,非常清凉解渴。👍🏻