2024-12-05
收工朋友过嚟揾我食饭拎嘢,我带他去愉景新城牛奶冰室食晚饭,主要系因为唔想畀人催赶,可以慢慢食饭倾下偈。牛奶冰室夜晚餐牌都好多选择,朋友啱啱喺外国返嚟,喺𠮶边好少食蒸鱼,见到二人餐有蒸鱼,一个小菜和两个炖汤,所以我哋点咗呢个,餐桌上角落头贴咗上汤娃娃菜18蚊嘅广告,所以我哋点埋佢,小菜就可以唔使拣有蔬菜的菜式。虽然餐厅鼓励我哋自助落单,但系放工好攰,所以都系揾咗个服务员帮手,佢系一个年青女孩子,态度好好,冇因为我哋叫佢落单,而表现不耐烦。落完单冇几耐,店员为我们送上足料炖汤猴头菇响螺炖鸡汤,单叫都要25蚊,套餐跟埋好抵。炖汤size有两碗饭碗,汤入面有雪梨,虫草花,红枣,猴头菇,响螺,瘦肉,滋阴补肾,香味浓郁。上汤娃娃菜,娃娃菜上面,有炸蒜蓉,红萝卜丝,野菌和杞子,如果刚刚冇饮过炖汤,会觉得娃娃菜上汤还可以,但刚刚饮完材料丰富嘅炖汤,呢个上汤冇可比性。蜜桃咕噜肉,咕噜肉色泽鲜艳,见到胃口大增,一入口外皮松化,肉质弹牙。最喜欢有罐头蜜桃粒,灯笼椒同洋葱做配菜,酸甜美味。 而且食极都有,份量十足。等咗十分钟,清蒸金仓鱼上场,鱼上面有葱花椒丝,洒上熟油,释放鱼嘅鲜味。金仓鱼刚刚熟,鱼肉鲜甜,配
等咗十分钟,清蒸金仓鱼上场,鱼上面有葱花椒丝,洒上熟油,释放鱼嘅鲜味。金仓鱼刚刚熟,鱼肉鲜甜,配上蒸鱼甜豉油,送饭一流,食下食下,白饭见底。
晚餐两个人加埋都系二百零蚊,坐得舒服,干净企理,又冇赶你走,食物质素又好,cp值高。
满分为10分(一分最低,10分最高)
食物:9
环境:9