2019-12-07
荃湾间夏面馆假日真系好爆满,但闲日就唔太多人,所以唔使等就入座,静静地慢慢食都几好,加上座位舒适又够大,的确唔错。鲜肉小笼包 $38价钱合理,皮薄馅靓,要小心夹来食,汤汁满满有鲜肉味,馅料份量刚好肉嫩松化。花雕醉鸡 $66份量好足,鸡只鸡算大只,但肉几滑,口感扎实带点弹,鸡皮十分爽口唔肥,超级入味,好有酒香,连d汁都好好味。蟹粉炒饭 $95好抵食又大份, 蟹粉系另上的,特别分开装,可跟个人喜好,自己加蟹粉落粉饭,好丰盛好满足。每啖饭都连一啖蟹粉,好富贵呀!金黄色的蟹粉有蟹肉丝及蟹膏,味道好浓香,但唔会腻,配爽身粒粒分明的粉饭,唔油腻之余,仲有镬气,味道好好。高力豆沙 $36系我必食甜品,口感轻盈如空气,入口微弹,内馅系幼滑清甜豆沙,个面仲有爆满糖粉,好幸福的甜品,但又唔会腻。
鲜肉小笼包 $38
花雕醉鸡 $66