2023-09-14
The Sloth系新开嘅泰国fusion菜餐厅🇹🇭 装修简约舒适,吊灯用咗藤织嘅外壳,周围摆满绿色植物,有啲芭提雅度假风😂 餐厅位于八咪半嘅中染大厦,好近荃湾地铁站👍🏻 最近返工忙到甩辘,冇时间去旅行,真系好挂住泰国呀🥹 钟意食海鲜嘅话,可以拣海鲜拼盘,因为开业有限时优惠,抵食好多🤣 之前去泰国食过好出名嘅蟹肉奄列,一直念念不忘🤤 今日叫咗奄列,仲叫埋蟹肉炒饮,真系超钟意食蟹🦀🤭🔸青木瓜金柚虾沙律超大份😂 虾都几大只,爽口弹牙,青木瓜同金柚都好开胃🤤👍🏻🔸泰式豚肉生菜包配罗马生菜可以拣少辣或者唔辣,我拣咗少辣觉得唔够辣😂 猪肉唔会好咸,生菜都够新鲜🥬🔸青咖哩猪颈肉配白饭猪颈肉食极都仲有😂 我谂应该有八九块,仲要切得几大块,青咖喱少少辣,里面仲有茄子、粟米仔、豆角等配料🔸足料日本松叶蟹肉奄列奄列上面舖咗唔少蟹肉蟹籽,几好食👍🏻🔸泰皇松叶蟹肉炒饭炒饭上面一样舖咗蟹肉蟹籽🤤 超大碟,我觉得起码够三个人食😂 炒饭粒粒分明,里面有啲豆角增加咗口感,唔会太咸😍🔸蜜香芒果窝夫我谂应该系croffle,食落有牛角包𠮶种松脆感,芒果满到跌落嚟😂 如有少啲cream会冇咁heavy🔸椰香泡泡芒果糯米饭糯
🔸青木瓜金柚虾沙律
超大份😂 虾都几大只,爽口弹牙,青木瓜同金柚都好开胃🤤👍🏻
🔸泰式豚肉生菜包配罗马生菜
🔸青咖哩猪颈肉配白饭
🔸足料日本松叶蟹肉奄列
奄列上面舖咗唔少蟹肉蟹籽,几好食👍🏻
🔸泰皇松叶蟹肉炒饭
🔸蜜香芒果窝夫
🔸椰香泡泡芒果糯米饭
糯米饭暖暖地,好软糯,唔会痴牙,又唔会太湿太糊,芒果上面舖咗啲好似饼碎咁嘅脆脆,唔系平时食开嘅绿豆
🔸红豆奶奶沙冰
🔸芭提雅的天空
本身想饮咖啡,见佢个椰青americano卖晒好吸引,但惊夜晚饮瞓唔著,最后叫咗红豆冰,另一杯系蝶豆花奶,鲜奶上面有啲渐变嘅蓝色,杯底系斑斓味嘅条条,好似珍多冰𠮶啲一条条啫喱
📍#槾悠 (#荃湾美食)
荃湾中染大厦(8咪半)1楼115号舖