2022-01-03
2022.01.03成日搭车去荃湾IKEA时,都会经过个转角位,见倒好大个霓虹灯招牌写住OLIVE CAFE,今晚终于揾倒机会一试😆$115 西班牙黑毛猪200g 🐷~佢系用石板上,非常聪明嘅用洋葱丝🧅垫喺扒底,等猪扒唔会咁易过熟及烧焦,但又继续保持热力,啲猪肉扒软硬度适中,亦有肉味~然后食到咁上下猪扒,洋葱都开始变熟,甜甜哋食得,另外仲有个烧汁可以点,可以配埋白饭嘅🍚$105 自选意粉 🍝好多配料同酱汁拣我哋要咗杂肉肠及蟹肉🦀配螺丝粉及忌廉蕃茄酱🍅~拣螺丝粉真系无得输,索倒劲多汁,又可以卡住啲蟹肉一齐食,肉肠都大片,啖啖滋味😋石板同意粉都系餐,可以无限自助拎沙律🥗同埋汤~沙律全部切成丝,有红萝卜🥕、椰菜丝、紫椰菜丝,可以配麻酱或沙律醋汁,2款汁都好开胃,而且切成丝有口感得嚟又好一致~汤系杂菜汤,都几多杂菜,仲揾倒有肉,感觉有啲似Tabasco嘅味道,辣得嚟带酸同咸小食叫咗台式香肠($38)~表皮有少少焦香,我放咗上石板喥烧,就再烫口啲🤭$42 少女之梦 💃😪🍹~都好高好大杯下,满到就泻~上面有切成心形🧡嘅士多啤梨片🍓,然后有士多啤梨乳酪,中间有几层士多啤梨酱,满满滑溜嘅甜意🥰$108
$115 西班牙黑毛猪200g 🐷
$105 自选意粉 🍝
好多配料同酱汁拣
我哋要咗杂肉肠及蟹肉🦀
配螺丝粉及忌廉蕃茄酱🍅
石板同意粉都系餐,可以无限自助拎沙律🥗同埋汤
小食叫咗台式香肠($38)
~表皮有少少焦香,我放咗上石板喥烧,就再烫口啲🤭
$42 少女之梦 💃😪🍹
~都好高好大杯下,满到就泻
$108 OLIVE·熊
~睇名应该唔知系咩嚟,呢个系雪花冰❄️,劲大碗,成只熊🐻咁好可爱😍
~啲雪花冰好轻身,入口一溶就好幼滑,少少奶嘅甜味,另外有3色爆珠🔴🟠🟡、小芋圆、朱古力粒、朱古力酱
埋单每人$200倒,咩都齐哂又可口,好满足咁离开😁