2023-10-25
荃湾嚟讲呢间泰国嘢真系好好食,所以我都经常会过嚟呢度同屋企人食饭。今次就简简单单,叫咗五个𩠌首先系呢碟泰式卤水猪手,一上枱已经闻到好香嘅卤水汁味,令人食指大动。一啖入口feel 到佢肉质鲜嫩多汁,入口即化。卤水嘅香料味,比猪手吸收晒。每一啖都能感受到浓郁嘅卤水味同猪手嘅鲜美。跟住小食拼盘,可以讲一讲, 佢嘅摆盘真系好靓。小食拼盘可以话系泰国餐厅嘅考验,一间餐厅出唔出色就睇佢。呢到有炸春卷、炸鱼饼、炸虾饼、鸡串烧等。炸春卷外层酥脆,内部包裹著丰富的蔬菜馅。炸鱼饼用鱼同香料混合制成,口感鲜嫩多汁,香气逼人。炸虾饼外脆内嫩,咬落劲弹牙。鸡串烧配嘅沙嗲汁相当之有风味,好独特,加埋鸡肉烧到外脆内香认真好食。整体嚟讲呢一个小食拼盘做得相当之好,可以话标准以上,食一次就好似带咗我返泰国咁。海鲜炒米粉佢用唔同嘅海鲜,好似虾、鱿鱼等再加埋好多蔬菜配合丰富的香料炒埋。炒出黎嘅米粉口感软糯,同海鲜的鲜甜相互融合,香气四溢,风味独特。泰式青咖喱鸡用嫩滑的鸡肉和新鲜的蔬菜,呢碟浓郁的青咖喱小小辛辣味道浓郁,带有混合香料嘅风味。加埋佢鸡肉鲜嫩、蔬菜爽脆,系一碟香辣好味嘅白饭伴侣。最后系佢嘅泰式蚝饼,蚝饼的外层酥脆
今次就简简单单,叫咗五个𩠌
最后系佢嘅泰式蚝饼,蚝饼的外层酥脆,内部有丰富嘅蚝肉同配料的香气。每一啖都食到蚝仔嘅鲜甜,加埋佢配搭嘅酱汁,令整个蚝饼得到升华,下次嚟都一定会再食返佢。
今次就简简单单,叫咗五个𩠌
泰式卤水猪手