2011-11-02
得知荃湾如心广场开咗间热狗专门店,第一时间走去试吓。舖面唔大,但非常光猛,非常干净,设备唔算多,但都颇齐全,有铁板、电磁炉、炸炉等等。系右手边,摆放咗一个甜品雪柜,但系入面摆嘅,并非甜品,系一枝一枝嘅细樽装可乐,摆满成个雪柜,我呢个可乐迷见到,当然开心。系可乐柜嘅右边,系一个好细嘅角落,好多人都会用紧摆杂物,但系呢个店主则颇有心思,贴咗一幅纽约街头嘅黑白墙画,拉阔咗呢个空间嘅感觉,系墙画入面嘅街灯上,贴上自己舖头嘅logo --- DOWN TOWN,黑底黄字,有标示作用之余,又不会太突出,与墙画非常衬,再加上吊灯嘅角度与高度,刚刚照射到大厦嘅屋顶,颇有心思;系墙画嘅前面,则摆放咗一张白色小吧枱,再加两张黑色吧櫈,一黑一白,与整体怖局匹配,的确系一个唔错嘅布置,亦可以让客人有个宁静嘅角落,细意品尝店内美食。食物选择唔算多,主力当然系热狗,简单讲,有三款饱和六款肠;有经典热狗饱、芝麻黑椒脆饱及德式小麦饱;肠方面,有四款猪肉肠和两款鸡肉肠,猪肉肠有波兰烟肠、德式猪肉肠、车打芝士猪肉肠和墨西哥辣椒芝士肠,鸡肉肠则有烤蒜鸡肉肠及苹果鸡肉肠;除此之外,仲有费城芝士牛肉狗;全部都是$28,不过店主
正当我等待午餐之际,见到有一箩洋葱放系厨房入面,系一箩好大个嘅洋葱,起码比我哋平时系街市见到嘅大一半,好吸引。 返到office,第一时间打开𠮶盒费城芝士牛肉狗,见到都吸引,好丰富,牛肉嘅份量绝对唔少,洋葱、芝士、芥辣铺满系牛肉上面,填满整个饱,虽然个饱唔系好长𠮶只,但都有五至六吋长,系中size;面饱系芝麻黑椒脆饱,饱面洒满芝麻,有少许芝麻香,亦见饱身有点点黑色,相信系黑椒,哈哈,但系食唔到黑椒味,至于脆饱是否脆呢?哈哈,答案系唔脆,但饱皮唔韧,唔会有齿唔开嘅感觉,质地软熟,唔太松,但与烤牛肉合衬。
至于烤牛肉,ok啦,至少食入口,唔会有冻冰冰嘅感觉,但牛肉味略淡,不过可能系洋葱、芝士与芥辣味过浓所致;洋葱泡过,香味突出,但有d过火,唔够爽,可以改善;芝士与芥辣,味道亦浓郁,惹味,特别系呢只蜜糖芥辣,好香,少少抢鼻,唔强烈,几好;整体上呢个费城芝士牛肉狗,系有水准,唔错。 食完呢个芝士牛肉狗,已经半饱,再试呢个墨西哥辣椒芝士肠热狗,相比之下,份量少了一截,哈哈,观感上冇咁彭澎湃;面饱系典型嘅猪仔饱,软熟,但咬感反而及不上芝麻黑椒脆饱,而且呢个饱冇芝士,由于刚刚食咗个芝士牛肉狗,所以觉得若有所失;辣椒芝士肠,微辣,芝士味唔浓,亦唔觉脆皮,有d失色。 以同一价钱来说,呢只芝士牛肉狗,肯定抵食过墨西哥辣椒芝士肠热狗,不过差点忘记原来面饱系可以自由选择、自由配搭嘅。
至于薯条,洒上盐,但唔太咸,适中;薯条系连皮炸,因为平时少食,唔知坊间嘅薯条专门店是否都系连皮炸,不过食入口,又唔觉有问题,唔觉有层皮,ok啦,而且薯仔味道亦够香,只可惜唔够热,可能攞到返公司,又影相,又等我食埋𠮶两个饱,所以冻咗,下次要趁热食。 两个饱,每个$28,再加一份薯条和汽水$11,合共$67,唔平,但可以接受啦。