2022-06-13 1265 浏览
今日去咗荃湾广场附近一间新开嘅咖啡Cafe店。 估唔到Cafe店除咗有唔同款式嘅咖啡提供之外,仲有专为素食者而设嘅西式菜式,当然要带我喜欢素食嘅同事试下啦。双层芝士素菜孖宝 $98汉堡包外的面包壳,煎到外脆内软。入面夹住流心蛋、两层素芝士。食开素食嘅同事话,好少餐厅会提供素芝士。佢食得出这款系素芝士(即冇落牛奶及鸡蛋整成嘅芝士),店主亦好有心机手工制作一个素菜汉堡,用粟米、红萝卜粒、青豆同面粉拎去炸而成,非常香口健康。 值得推介! 泰式烤鸡pizza $117饼底非常之松脆同薄、啱晒我哋呢班唔想肥又想食Pizza嘅女士。Pizza上面配有菠萝、青椒、鸡肉粒、粟米、洋葱,非常足料。每咬一啖都食到五种不同嘅𩠌菜,再配埋脆脆嘅Pizza底,忍唔住食完一块又一块。 Dirty 脏脏咖啡 (右)$42最近香港好多咖啡店都开始有得点dirty, 喺英国大嘅同事,见到呢一款咖啡非常之雀跃兴奋,犹豫见到旧朋友一样。 Dirty 喺先加冰,再落冰鲜奶,最后撞入热辣辣嘅Espresso。牛奶同咖啡比例系1:1。 牛奶同咖啡分层明显,牛奶嘅冰冻同Espresso嘅热喺口中交织,无得顶!Blackccino

双层芝士素菜孖宝 $98
汉堡包外的面包壳,煎到外脆内软。

泰式烤鸡pizza $117

Dirty 脏脏咖啡 (右)$42

Blackccino 冻黑泡沫 (左) 跟餐加$24
见个名好少喺出边咖啡店可以order,于是就叫来饮下。 点知系超苦,呢款咖啡应该适合男人饮。 我都系比较喜欢有牛奶味嘅latte。
2022-06-13
  • 双层芝士素菜孖宝