2019-10-09
荃湾区美食多, 笔者钟爱台湾美食, 于是就比次机会这一间于千色汇的101。首先, 呢度既位置系超好, 千色店对面, 大商场入口, 大街路人行过就会睇到你食野的了, 好定唔好, 自己简左岩你既位啦。笔者于下午12时30分左右到达, 见人少少, 就入去坐坐, 餐牌上的款式亦多, 不过, 只有午餐是包饮品的, 其他亦要加8-10元才有饮品, 这一点是绝对不好的。午餐中, 见到有三杯鸡, 三杯鸡是台湾的美食, 于是就选了这一个, 再加一杯冻甘桔蜜(+2蚊)。首先, 来了杯饮品, wow, 正呀, 好大杯呀, 呢2蚊, 抵比啦, 饮落都ok, 够味, 唔会系水沟水个d 啦, 饮到最后, 重发现有一块柠檬送比你tim, 唔错唔错。食物方面, 终于来了, 是一大碗的饭, 上面是舖满鸡肉的, 不过味道就...可说是合格, 但与正式台式三杯鸡就差太远了, 味道只是用了一些蚝油辣椒去煮吧。三杯鸡本身应该著重的麻油、酱油米酒, 但食的只有酱油味, 虽然饭亦算热及大碗, 但如打著台湾101的旗号就真的逊色了。另外见其他人食的多是米线, 可能是我选错了吧。不过, 我唔会再比机会101的了, 对不起。