2022-06-22 27 浏览
荃湾多嘢食系人都知,但个个只识去路德围。事实上路德围食物比较草根,想食好少少建议去荃湾西。今日嚟到荃湾西享和街,试试一间以咖啡出名嘅cafe Diff.🪑铺头好细但装修雅致,座位有限建议订枱。🥗有好多素食但我系食肉动物,所以无试🤣两个人食,叫咗一个pizza一个pasta。🐓泰式烤鸡pizza $117热辣辣的pizza,批底好薄又脆,酱汁有少少辣,少少泰式香料味(罗勒?)有粟米、鸡肉,最重要系芝士味几香,好食。🍝珍宝经典肉酱千层面 $123我好钟意食千层面🤪呢度嘅千层面肉酱多肉,茄味浓郁,面唔会太干,食落充实又满足。🍵抹茶Latte $42拉花好靓,有淡淡嘅绿茶味,甜甜地。☕️墨化Dirty $42因为想试下咖啡,所以叫咗杯dirty。店员好好,解释俾我听Dirty其实系上层espresso下层奶,一杯有两种口感。嗜甜嘅我一开始唔系好饮得惯,但饮饮下又觉得几好,饮完咖啡层落到鲜奶,因为有咖啡做对比,所以好突出到奶嘅甜香,系一个新体验。总括而言,呢度食物有水准,饮品有特色,适合同朋友嚟饮嘢倾偈。📍 Diff. Cafe (荃湾)荃湾享和街16号嘉华楼地下D号舖

🪑铺头好细但装修雅致,座位有限建议订枱。

🥗有好多素食但我系食肉动物,所以无试🤣

两个人食,叫咗一个pizza一个pasta。

🐓泰式烤鸡pizza $117

🍝珍宝经典肉酱千层面 $123

🍵抹茶Latte $42
拉花好靓,有淡淡嘅绿茶味,甜甜地。

☕️墨化Dirty $42

📍 Diff. Cafe (荃湾)
荃湾享和街16号嘉华楼地下D号舖