2019-09-12
今晚就返嚟荃湾呢边力生大厦楼下地铺食越一,同朋友讲左好耐好想食越南野,终于约到一齐食!😍😍😍嚟到越一,店员安排我地坐位,成间店铺都好大,可以容纳好多客人,店铺装饰方面主要都系以绿色为主,非常贴合越南风味。好喇讲返食物方面,首先,我地叫左香叶辣肉碎生菜包$68,超喜欢食生菜包嘅我,觉得肉碎好足料好大份,仲有啲辣椒仔辣辣地好香口,唔会太辣,酸度好适中!生菜有四五块左右,食完唔够的话可再问店员refill,呢样野系非常好,如果俾著其他餐厅就要加钱refill了,呢个值得赞!第二样就系芒果软壳蟹米纸卷$62,共有四件,整个米纸卷包得好靓,摆设得好靓,佢个米纸卷入面材料非常多,有萝卜丝、粉丝、青瓜、芒果、沙律菜仲有软壳蟹,呢个米纸卷带俾我好多惊喜!芒果系完全令成件事加分!软壳蟹系刚刚炸出来!仲系脆卜卜架!食入口好fresh好多层次!酸酸甜甜正!🤤🤤🤤之后就系我最期待嘅串烧喇👅👅👅佢系有三串(分别系牛柳粒、鸡肉、猪肉)再配上沙嗲酱$38。我最中意食牛柳粒,佢唔会烧到全熟,令到肉好硬,佢食落口系入口即融好有牛味,再有串烧烤出嘅味,唔洗点个酱都已经好正!我朋友就中意食鸡肉,好嫩口好好味!串烧真系值得一
之后就系我最期待嘅串烧喇👅👅👅佢系有三串(分别系牛柳粒、鸡肉、猪肉)再配上沙嗲酱$38。我最中意食牛柳粒,佢唔会烧到全熟,令到肉好硬,佢食落口系入口即融好有牛味,再有串烧烤出嘅味,唔洗点个酱都已经好正!我朋友就中意食鸡肉,好嫩口好好味!串烧真系值得一试!
再来就系胡椒粉丝大虾煲$88,呢个煲一嚟嘅时候,好香好重八角味!佢系用平时大排队叫啫啫鸡煲果只煲,所以耐热非常好,食到尾嘅时候都系热紧架👍🏻个大虾煲有五只大虾,每只虾都系啖啖肉好鲜甜,而虾底系铺满粉丝,朋友同我都超爱吃粉丝,仲要有汤系底,胡椒同八角味都好重,令到成个大虾煲非常入味香口!呢个价钱食到咁高质份量咁多嘅大虾煲系第二到揾唔到架喇!
最后,就系马拉盏炒通菜喇$58!马拉盏炒起菜上嚟一啲都唔咸,因为其他餐厅好容易会食到好咸,但越一嘅炒通菜一啲都唔会!好野味好香口!仲要份量好多!好抵食!!!
饮品方面,我就叫左杯椰汁三色冰$26,其实就好似泰国嘅椰汁珍多冰咁,入面除左有好重重嘅椰汁🥥外,仲有红豆、黄豆、珍多!料好多好足,食极都仲有🤪🤪🤪最重要系好解渴!超级推荐啊!
我朋友就叫左杯鲜橙汁$28,开头我仲笑佢,你叫橙汁咪姐系果汁先生啰😂😂😂点知杯橙汁嚟到嘅时候都几大杯下,店员仲好强调真系新鲜搾出来架,同店员倾开计先知,原来呢杯橙汁用左5个新鲜橙搾出来!我地都好惊讶,边有可能啊?仲有餐厅会咁样做泄本生意?原来越一嘅老板好强调所有野都系无添加,纯天然!讲真宜家呢个时世,边会有餐厅真系咁好架😭😭😭
总结,呢间越一真心良心餐厅,所以食物都好大份仲要比其他同类嘅餐厅平10至20蚊,仲要有大大杯新鲜果汁饮添啊!嚟荃湾嘅朋友真系要嚟试下佢啊!真心真心推荐越一!😍😍😍😍😍😍