2023-03-23
成日行经千色汇都会俾依间火锅店既樱花树吸引到,今日早左收工又冇咩野做,所以有时间打下边炉。餐厅有好多樱花树既布置,令用餐既气氛更加优美。除左樱花树之外,餐厅既装修亦都充满住去台湾旅行既感觉,好似去左阳明山赏樱咁。今次我地叫左SET B 90分钟既套餐 $268/位。餐厅主要系用QR code 落单,可以叫火锅配料、台式小食、甜品、手摇饮品,但亦都可以自己去自助区拎蔬菜同火锅配料。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹汤底汤底系鸳鸯锅,一共有九款,今次拣咗招牌麻辣汤同埋香浓椰子鸡汤。麻辣汤好够麻辣,好正,但我地唔太食得重口,所以觉得有D咸,但加完汤之后就岩岩好。而椰子鸡汤就有好香浓既椰子味,清清地,同麻辣汤好互补。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹肉类极上牛翼板:肉质好嫩滑,口感非常好,而且油花分布非常均匀。精选牛板腱:肉质紧实,有咬口,油花分布较少,牛肉肉味比较香浓。茶美豚梅肉:口感鲜美,肉质松软,入口嫩滑,而且唔太肥。羊肉卷:肉质鲜美,入口鲜嫩,有羊肉味但唔膻。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹特色火锅配料丸类都好高质,特别牛丸、贡丸都系好食。蛋饺:口感鲜嫩多汁,皮唔厚,味道几好。黑轮卷:香酥可口,有D似甜不辣,但更有个性
肉类
极上牛翼板:肉质好嫩滑,口感非常好,而且油花分布非常均匀。
茶美豚梅肉:口感鲜美,肉质松软,入口嫩滑,而且唔太肥。
羊肉卷:肉质鲜美,入口鲜嫩,有羊肉味但唔膻。
特色火锅配料
丸类都好高质,特别牛丸、贡丸都系好食。
蛋饺:口感鲜嫩多汁,皮唔厚,味道几好。
黑轮卷:香酥可口,有D似甜不辣,但更有个性。
台式墨鱼滑︰有粒粒墨鱼既,有墨鱼味。
落单/自助小吃:
盐酥鸡:口感酥脆,外皮咸香,香脆可口。
台湾香肠:口感有弹性,香气四溢,切到一片片,唔好好大旧,可以试多D唔同既野。
夜市甜不辣:系台湾著名既小吃,但我地都一系第一次试,口感几有嚼劲,甜度刚好。
榴梿炸弹︰食到榴梿既香味,口感QQ弹弹,几好食。
澎湖花枝丸︰口感弹牙,花枝味十足。
台南府城虾卷︰豆皮卷住虾肉,口感鲜嫩,豆皮的脆脆地,同虾肉的鲜味非常夹。
炸香芋波波:中间馅多,外层酥脆唔油腻。
焗日式甜薯仔:外脆内软,甜甜地。
脆皮香蕉:口感软糯,似炸香蕉糕,几好食。
蔬菜
有金菇,莴苣片, A菜,粟米、冬菇,皇帝菜,娃娃菜,萝卜片...有十几款,但我地冇拎晒黎试。
饮品
有好多款唔同既台式手摇饮品,我地叫左芭乐绿茶、小芋圆奶茶、大红袍奶茶、冬瓜柠檬试下。
甜品
雪糕云呢拿味窝夫
窝夫外脆内软,食落好有蛋香,配埋好香甜嘅云呢开拿味雪糕,真系好好味!必食😋~
火龙果雪花冰
火龙果好细粒,芋圆都好多啦,不过就唔系好甜。牛奶味嘅雪花冰,冰冰凉凉,岩哂打完边炉食~
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
最后仲可以一人一杯movenpick 雪糕或者森永布甸,完美结束依一餐。
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
总结︰食物都系以台湾风味为主,食材由台湾直送,唔洗去台湾都可以尽情品尝台湾既美食。坐位亦都好阔落,食得好舒服。最紧要系可以食到饱之余,仲有靓靓既环境可以打卡,超满足。另外,餐厅仲提供许愿卡,可以挂系樱花树上。
❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️