2024-01-14
荃湾有好多好野食,特别系旧商场区,就有呢间隐世的足料拉面!由荃湾地铁站B出门行过去都系5分钟左右,地点方便。铺面唔算好大,装修好日本风,坐得舒服,同商场感觉 截然不同✨仲意食葱嘅我,点了一碗「葱山拉面」😍😍😍 拉面的面条可选配直面或曲面, 直面比较软身, 系传统日式拉面, 入口比较清爽🥰而曲面比较弹牙, 都系近十年八年至兴起, 搭配比较浓厚嘅汤更挂汁。 葱山拉面选用嘅汤底系比较清淡嘅豚肉汤, 清淡嘅汤底下更加突显香葱嘅香味👍👍鱼介拉面汤底鱼介味好浓😍竹笋份量都几多👍🏻叉烧系半肥瘦,好香炭烧味✨鱼介汤底一啲都冇鱼腥味👍 而且搭配嘅玉子系流心蛋, 可见店家用心经营每一个细节🫶棒棒饺子饺子皮炸得好香脆,皮又薄, 馅又爆汁👍👍 仲特别配咗柚子酱油, 食起嚟有啲酸酸地嘅柚子味, 唔再系点嚟点去都系饺子汁😋旧商场内嘅隐世拉面, 份量非常足料, 面底十分大个👍 汤头清甜, cp值高, 下次经开附近绝对会再光顾😋😋😋
鱼介拉面
棒棒饺子