2023-09-12
虽然地点格摄啲,喺荃湾行过去要行到仁济医院𠮶边,但都非常值得。希望香港多啲呢啲尊重食材,同埋用优质食材嘅食店/面包店。呢度嘅食物食完唔会好似食其他连锁店嘅面包,个口有种唔舒服/唔自然嘅感觉、或者好咸,食得出系用天然材料,贵少少都值得。整体上面包、烘焙品都高质。反而想讲啲比较普通或者可以唔试嘅食物😬1) 绿茶挞:去咗几次都发现卖晒、但有一次俾我见到就买咗嚟试,点知觉得绿茶味唔太出、红豆就得两粒(唔知系咪咁啱错手少咗几粒),比较奇怪。如果同嘉多X个绿茶面包布丁比、我钟意𠮶个绿茶苦涩味多啲,因为浓好多。呢度我觉得原味布丁挞好食d,蛋味好香!2)朱古力咖啡scone: 咖啡味唔重,又系同嘉多x比嘅话, 我欣赏佢哋多啲。享乐嘅话绿茶同埋好有伯爵茶scone 好好多。其他必试:bailey’s 蜜瓜包(比较甜,但里面啲bailey’s cream好浓郁)、Bailey’s toast、绿茶同焙茶bagel (里面有麻糬好有口感)、绿茶牛角包(里面又有麻糬又有绿茶custard cream), 但呢个超级饱当做晚餐都可以。店内有太多选择,想试新嘢之余又想食返之前食过好食嘅食物,所以每次入到去都有选择
店内有太多选择,想试新嘢之余又想食返之前食过好食嘅食物,所以每次入到去都有选择困难症。
虽然系废话,但大部份返去烘返热会好食好多,例如Toast同埋挞。虽然店内非常繁忙,但店员都唔会嫌弃我自备盒装面包,阻到佢哋一啲时间,赞🙏🏼