2023-07-07
📍 老冯茶居🗓️ 1 July 2023久唔久就想去饮茶食点心,虽然荃湾食点心嘅地方好多,不过环境靓,嘢又好食嘅我一定系会谂起呢间!老冯茶居系行怀旧路线,啲装修好有心思同时呢到好多点心都好有特色。我哋今次四人叫咗十个点心/饭,非常满足。分别系鲜虾腐皮卷、咸水角、流沙芋泥包、鲜虾肠、 XO酱萝卜糕、沙嗲金钱肚、豉汁蒸凤爪、姜葱牛柏叶、小笼包同埋梅菜肉饼饭。我发现呢到嘅炸嘢好出色,咸水角皮唔会好厚,好食。而腐皮卷外层好脆,而入面嘅虾好大只,仲要好弹牙,我有被惊艳到!流沙芋泥包喺出面唔常见,入面仲有芋头粒,不过如果有多啲馅就好了。同埋唔知系咪放咗一阵先食,感受唔到流沙嘅效果。XO酱萝卜糕非常好食!我认为系今餐最难忘!炸到外脆内软,就算放耐咗个皮都仲系脆而唔系硬嘅。又够味又够香口,我下次一定会再叫!所有点心热辣辣,饭都系即叫即蒸,我下次想试下金沙米皇肠、千层糕同金牌炸芋角。不过记得要有心理准备要等位,如果两点几三点左右就会比较少人。
🗓️ 1 July 2023