2021-07-15
平时见好少foodie po开上海菜 但系我就成日钟意食上海菜嘅各种凉菜同包点😶🌫️今次来到位于中染大厦嘅龙门一番 尝试下同其他京川沪餐厅有咩唔同😉🥟魔鬼天使小笼包💰58魔鬼:墨鱼汁、黑蒜肉、猪肉、海胆天使:带子、猪肉、鱼子酱两只颜色嘅小笼包真系好少见 而且两只味道都十分出色!份量都好大 一个好似生煎包咁大!一咬开皮就会有汤汁即刻流出来 饮落热辣辣好暖胃😍而且入面料丰富 魔鬼有海胆添加一分鲜甜 天使有鱼子酱调味 好推荐!🥟酸辣汤云吞(8只)💰62成日食开上海粗炒不如今次试下云吞!同普通小云吞唔同 呢只汤都好饮D😉酸辣汤底有齐木耳丝、碗仔翅嘅料(鸡丝等)配埋特制小云吞 可以索晒酸辣味 同一般清淡味完全系两只味觉尝试!🥠虾籽锅塔豆腐💰78比较失望嘅系呢只🥲豆腐炸过放系淋左照烧酱嘅碟上面 皮虽然唔太油腻 但系入面系唔入味的😓净系可以不断撩D酱汁入去加味 咁样宁愿试下menu嘅「青雪菜毛豆烤豆腐」会更有风味!🍗虫草花醉鸡💰82上面有一堆虫草kum住下面嘅醉鸡 醉鸡冻嘅口感好似系冷气房享受夏天一样🤣而且有好多旧 唔会话分唔晒!越食会觉得越开胃 而且酒味唔会太浓kum过左鸡味 都好推荐!🍆凉拌茄子
🥟魔鬼天使小笼包
💰58
魔鬼:墨鱼汁、黑蒜肉、猪肉、海胆
天使:带子、猪肉、鱼子酱
🥟酸辣汤云吞(8只)
💰62
🥠虾籽锅塔豆腐
💰78
🍗虫草花醉鸡
💰82
🍆凉拌茄子塔
💰48
最钟意嘅凉菜都系呢个!同酱烧茄子相比个人觉得呢个性价比更高 而且凉拌更加清凉 虽然名就凉拌 但系好似都系炸过来 不过酱汁酸甜开胃 茄子都十分大旧 食落超满意!
呢间上海菜菜式花款多 单单主食都有好多 例如传统嘅小笼包 生煎包等 连少见嘅九里香烤饼 山东牛肉饼都有 下次一定会试试😍最推荐都系呢到嘅凉菜 性价比好高!大家想尝试多元化嘅上海菜不妨考虑龙门一番~
魔鬼天使小笼包
酸辣汤云吞(8只)