2022-05-24
今日收工特登约咗朋友去食荃湾铁牛嘅热石烧牛扒,好耐未食过啦!店内天花板放左好多把日本嘅和纸遮,超有日本味道,简而清嘅设计。 舖面地方呈长条型,枱与枱之间都有一定嘅距离,感觉舒服。即使成间舖头嘅人都食紧石烧,都唔会烟雾离漫,攻到成间餐厅都系。 一间店有三部冷气,所以抽风系统好好。一入到去,就自行去自动贩卖机买自己喜欢嘅牛品种烧。 我哋叫咗180g 重嘅牛柳($115),然后就可以去店中间自助任拎,日本饭、牛尾汤同埋椰菜丝沙律。 一上枱,有一张抹手纸盖住热辣辣嘅牛柳,防止弹到客人同送菜出来嘅店员。 石烧温度超高,牛柳亦非常有牛味,冇筋、肉质脂肪比较平均,口感非常嫩口,弹牙。 用石头烧嘅好处,系可以自行烧到啱自己嘅熟度,同令牛肉温度keep 住高温,食牛最紧热,冻咗冇咁好食。 喺枱上面,仲有三枝调味料(有盐、蒜片同胡椒)俾你加落旧牛肉上烧。