今日同朋友去The One睇戏,买完飞距离入场仲有成2个钟,于是就黎high 个tea,揾个地方坐下倾阵计,再上去。LIFETASTIC 个「草莓西瓜蛋糕」好出名,其实都想试好耐,黎到望到门口个排蛋糕咁精致,真系吸引死人,更加要试呀!蛋糕款式多,全部gluten free,用打碎杏仁粉代替面粉,比较健康。系唔知拣边款嘅时候,比我地发现左佢有个Cake Set for Two($248),可以拣四款蛋糕同两杯饮品,价钱仲好吸引,紧系叫佢啦,试多款呀嘛!我地一人点左各一件草莓西瓜蛋糕,再加一件栗子蛋糕同芒果热情果蛋糕。黎到卖相吸引,当然相机食先啦。 「草莓西瓜蛋糕」顶层系一层士多啤梨啫喱,铺满玫瑰花瓣,甜甜地,花香味重。中间夹层系杏仁碎加上香甜嘅玫瑰cream,再配上厚厚西瓜,呢个组合好特别,清新香甜。口感食落有西瓜嘅爽,又有蛋糕软软感觉,好丰富。同埋西瓜好甜,职员话系马来西亚西瓜,先保持到一年四季都咁好质素,难怪可以成为餐厅主打。「栗子蛋糕」简简单单,由栗子蓉、鲜忌廉同杏仁组成。同西瓜蛋糕相比,呢口感就黎得比较creamy。栗子蓉打得好滑,唔会过甜,中间夹有原粒栗子,口感有软有硬,比较丰

草莓西瓜蛋糕

「草莓西瓜蛋糕」

栗子蛋糕

「栗子蛋糕」
简简单单,由栗子蓉、鲜忌廉同杏仁组成。同西瓜蛋糕相比,呢口感就黎得比较creamy。栗子蓉打得好滑,唔会过甜,中间夹有原粒栗子,口感有软有硬,比较丰富,唔想食太甜嘅朋友好适合。

芒果热情果蛋糕

「芒果热情果蛋糕」
因为朋友系芒果控,所以点左呢款蛋糕,本以为佢会好甜,估唔到热情果夹层嘅微酸,又配搭得几恰当,有热带风情嘅感觉,非常滋味。

英伦伯爵茶

最后我地点左「EARL GREY 英伦伯爵茶」,淡淡清香,同蛋糕好夹,一齐食更能突显蛋糕的美,亦能解解甜腻。

总括而言,呢个tea set 只系单点2件蛋糕同2杯饮品嘅价钱,但就足足有4件蛋糕,性价比高,2个人high tea 岩晒呀。环境亦坐得好舒服,可以系度优闲咁轻轻过个下午,慢慢享受。
2019-01-18
草莓西瓜蛋糕