门外有人拉客入去,态度都好殷勤。但系一入到去,就感受到都市嘅脚步,中环嘅急速,慢一点也不行。一坐低,餐牌都未睇,已经有阿姐走嚟问我地食乜,我一拿起餐牌,还来不及看, 个阿姐已经好唔耐烦咁从我面前消失。点了一个肉片炒河, 肉片就揾唔到,肉丝就得几条。 其他食物跟肉片炒河嘅情况大概差唔多。食到一半, 跟朋友聊天, 啲阿姐已经急不及待, 左边问我碗汤饮完未, 两秒后,又边又有另一个阿姐问我啲饭食完未。 唔知系我反应慢,定系佢动作快, 佢未问完我问题,我未嚟得切反应,啲汤同饭已经消失咗之后,发生口角,个阿姐话,攞走啲嘢唔好阻住你哋倾计,之后我同佢讲我,哋会尽快走唔想阻住你做生意。 阿姐话,后生仔唔使咁讲野,跟住阿姐就二话不说,安排几个人喺我哋后面等枱。食得饱饱,全肚都系气,一肚气!

食得饱饱,全肚都系气,一肚气!
2017-06-28