2020-11-07
早几年因为我成日都要出trip,所以冷落咗A姐同大闸蟹,嚟到今年嘅大闸蟹季节,我唔可以再错过喇!当我揾紧去边度食大闸蟹嘅时候,就俾呢个「任食大闸蟹」深深所吸引。今次嚟到位于荔枝角嘅相马日式火锅,除咗可以任食大闸蟹,仲有日式火锅同串烧放题,唔该俾多两个胃我。大闸蟹一人一锅就听得多,但呢度系一人两锅。一人两锅?系呀,一个锅系用嚟打边炉,而另一个锅就系用嚟蒸大闸蟹。每个锅可以放入2只大闸蟹,店员提醒,每次约蒸20分钟就得,如果你主力想食蟹,每次差唔多熟就尽快落order叫下一round喇!咁唔知你哋食大闸蟹钟意食公定乸呢?有啲人话乸多黄啲,但有啲人就话公会甜啲,真系各有市场。其实大闸蟹乸嘅蟹黄主要系卵巢同卵细胞,吃落有一种沙沙嘅颗粒感,有啲似咸蛋黄嘅质感同味道;而相马日式火锅嘅大闸蟹提供嘅就系我哋最钟意嘅公呀!公蟹系唔会有蟹黄,只有蟹膏,而蟹膏系精囊同精液,我哋就好钟意蟹膏嘅细腻同绵密,浓郁嘅蟹味真系非常吸引。另一重点当然系蟹肉,肉都几扎实,好鲜甜。串烧等紧蟹嘅时候,可以叫啲串烧食住等。串烧选择唔少,我哋只系叫咗鸡翼同少少串烧,唔敢食太多,要留肚食大闸蟹呀!火锅一人两锅嘅另一个锅就系用嚟打边
大闸蟹
串烧
火锅
一人两锅嘅另一个锅就系用嚟打边炉,汤底选择好多,我哋就分别拣咗广岛蚝土手锅同伊势海老汤底。伊势海老汤底嘅汤好香虾味,非常浓郁。任食嘅选择好多,喺自取区有唔少蔬菜、丸同菇类。
海鲜拼盘
海鲜系值得大家encore嘅项目,拼盘有蚬、蚝、虾、带子同帆立贝,啲蚬粒粒都好大只又鲜甜!至于虾劲新鲜又好弹牙,鲜甜度十足。
美国顶级牛小排、日本鹿儿岛顶级黑豚
肉类方面有牛、猪同鸡嘅选择。如果你系大食嘅朋友,就要预留位置食美国顶级牛小排喇,牛肉嘅肉味香浓,肥瘦度适中,唔错㗎!