2019-10-12
见到附近开左间新餐厅,又见佢主打东南亚菜式,所以衬今晚去试下。由于附近系工厂区,所以比较少咁别树一格的餐厅。入到去俾一幅写晒打气说话的墙吸引,问番店员系话用"打小人"的概念整出黎,仲话不定时会真系请人黎打小人。讲到明主打东南亚菜式,咁大家都知我钟意东南亚文化,尤其马来西亚,所以叫左海南鸡饭同埋槟城炒粿条,加埋个飞天炒杂菜同柠檬爱玉冰。海南鸡饭黎到后,发觉原来有半只鸡的份量,唔怪之要超过一百蚊,原来系两人份量。黎之前都做过下research知道呢度用走地廿日的粟米鸡,不过我不嬲都唔太理,最重要整得够唔够皮脆肉嫩。大家都知我对海南鸡的研究比较多,尤其好多餐厅将白切鸡变成海南鸡想蒙混过关。呢度的海南鸡做得很好,做到鸡肉白里透红、皮与肉之间带啫喱,未食落去都知够晒滑。而皮都够脆同入味,当然点埋泰式鸡酱就更加滋味啦。油饭够干身,唔太湿,如果落多些鸡油效果更佳 (虽然都更加肥)。至于槟城炒粿条,又系大大碟,材料如虾仁、鸡蛋、腊肠同芽菜等都齐全,望落个样都似我系槟城食的样子。其实炒粿条最重要有三样野,第一系粿条要够烟韧,唔会太碎又挂到汁,咁呢度做到,尤其写明粿条系由怡宝空运过黎。例外就系炒得够干身,
至于槟城炒粿条,又系大大碟,材料如虾仁、鸡蛋、腊肠同芽菜等都齐全,望落个样都似我系槟城食的样子。其实炒粿条最重要有三样野,第一系粿条要够烟韧,唔会太碎又挂到汁,咁呢度做到,尤其写明粿条系由怡宝空运过黎。例外就系炒得够干身,食落去唔油腻,呢个都做到。而最后一样系芽菜,由于马来西亚的芽菜够肥大,食落去会较为爽甜,而呢度就只系用平时食开的芽菜。
至于飞天炒杂菜就觉得材料唔太夹,因为西兰花同椰菜花都比较难入味,所以食落去唔够香口。至于柠檬爱玉冰有惊喜,原来系柠蜜,加上爱玉同椰果,解渴一流!
价钱黎讲属于中上,不过大家食开荔枝角都知道夜晚食饭的平均格价都相对比较高,所以都接受到,尤其呢度的食物份量咁多,建议餐厅可以讲明海南鸡系2-3人分量,或者可以提供唔同份量俾食客叫,咁1人或2人黎食就可以叫多些菜色。
题外话/补充资料:
每样食物份量相对比较多。