2023-10-04
✨ 泰式小食拼盘($88)有虾卷、鸡块同埋海鲜球,其中海鲜球嘅内馅系Random (老板话系外国入货嘅时候一次入咗数款,有鱼肉、虾肉等)。虾卷虾肉爽口,外层酥脆;海鲜球我食咗一旧系蟹肉内馅,外层脆口得嚟内馅绵密;而鸡块食落香叶非常入味 ❤️,以上三款都可以点埋泰式辣酱一齐食~另外拼盘仲配咗一小份甘橘沙律,酸酸哋有助中和炸物嘅油份,用心嘅配搭 👍🏼。✨ 68度法国黄油春鸡($148)以低温慢煮方式令春鸡食落肉质非常鲜嫩,切开中间保有少少红而不血,底部舖嘅薯蓉带淡淡牛油香 🫶🏼。✨ 海鲜意大利面配冬荫公汁($138)为咗迎合香港人口味老板特意系冬荫公汁上做咗调整,辣度会比较低 (不过对于唔太食辣嘅人嚟讲都会觉得辣嘅,例如我 🫣);同老板闲聊间亦得知海鲜系由老板同厨师亲自落街市拣新鲜货,睇得出对出品系有要求 👍🏼。✨ Basque Cheesecake(送)餐厅仲系试业阶段所以仲调整紧Menu,我哋去嘅时候Menu上系未有呢一款Menu,老板话系实验品,送咗比我哋试 😆。口感比较实心,冇咩传统半生熟嘅状态,食落芝士咸香味唔算太突出,相比之下蛋味比较突出。✨ Dirty($43)层次分明,牛奶温
✨ 68度法国黄油春鸡($148)
✨ 海鲜意大利面配冬荫公汁($138)
✨ Basque Cheesecake(送)
✨ Dirty($43)
层次分明,牛奶温度够冻,放咗一阵 (我影咗一阵相)之后Expresso依然好浮到。
✨ Latte($38)
拉花完好,口味偏Nutty~
还在试业中的荔枝角新店 — 孵化生活,独特嘅店名起源于记录从无到有、破壳而出嘅漫长过程,就好似生物「孵化」一样。以结束经历三年疫情嘅外卖生涯后创立一个结合餐厅、小酒馆以及手工咖啡集于一身并可以同亲友相众堂食嘅地方为构思,店舖走生活化路线,营业时间亦较长,由早餐到晚餐时段都营业。
对于荔枝角林立嘅工厂大厦,大家嘅既定印象应该系偏旧式,但呢一度却系偏时髦~
当日用餐亦感受到系一间有温度嘅店舖,从对出品嘅追求,以及服务等等,亦确实实现到生活化嘅理念。顺带一提,餐厅有一部分系划咗Pet-Friendly,想带主子去都系可以㗎 🤭。
📋 需加一服务费
💰 $500.5