2018-12-15
莆田每季都会按时节更换时令菜式, 今季终于轮到海蛎菜。海蛎即系我地经常食到嘅生蚝, 莆田嘅海蛎每只都养足300日, 由产地直送到港, 非常新鲜。今日趁同老婆, 表妹逛尖沙咀, 我地lunch就到莆田Mira店大吃一番。😋莆田尖沙咀店位于Mira 2楼, 装修好时尚, 座位宽敞舒适。我地差不多2点到餐厅, 虽然已经过左午市繁忙时间, 不过客人都仲系好多。我地点左餐厅推介$188两款嘅海蛎菜, 加上芋芯同米粉, 3个人应该好够食。😙渔民盐渍海蛎盐渍海蛎味道非常浓郁, 海蛎鲜味好重, 海蛎口感爽口弹牙, 全碟都系海蛎, 份量十足。👍头水紫菜海蛎煎蛋蛋饼两边都煎得好香, 海蛎同头水紫菜味道好夹, 唔油腻而且味道比起煎蚝饼更胜一筹。👍酥炒芋芯芋芯份量超多, 外层炒得好香脆, 芋头够软糯, 3个人share食都好满足。😁兴化米粉兴化米粉非常幼身, 我地每次去莆田都会点, 配料有蚬, 虾等以上汤炒成, 混盐渍海蛎食, 味道刚刚好。😋每碟菜份量都唔少, 我地3个人share 4 碟都要饱到捧住个肚走。😆