2016-06-06
柴湾呢个地方对自己嚟讲都几陌生,因为好少系呢头出没,但系偏偏有位朋友住呢头,唯有跟地头虫揾食。佢带左我去一间小铺,餐厅取名"就是烤菇"。铺头细细,可以放几张小枱系铺前。餐牌食物,却选择好多。法式芝士烟肉烤菇 $29烟肉味香浓,可以盖过菇本身强烈既味道,入口啖啖肉,十分juicy!蒜蓉芝士带子烤菇 $33相比起烟肉烤菇,带子烤菇味道无咁浓,但茹味同芝味更突出。芝士恋上鱿鱼须 $29虽然个名叫芝士恋上鱿鱼须,但感觉好似失左恋咁,因为芝士未能恋上鱿鱼须,芝士味唔突出。不过鱿鱼煮得好爽口,又够香,都几惹味,𩠌酒良伴。名蟹子意粉配龙利柳 $47粒粒蟹子到处可见,真系我意料之外。一般所谓蟹子意粉,只有数粒蟹子,呢度反而落足料。龙利柳切细后更易入口,味道唔错。意粉软硬度适中,入口都几舒服。西班牙沐猪颈肉饭 $42见有辣椒仔图案所以拣佢,果然辣辣地。猪颈肉有少许硬身,饭吸收左辣汁变得惹味,但唔食得辣既朋友就要自己衡量番食唔食到。十分欣赏老板既创意,餐厅取名烤菇,又联想到英文同音字How cool。的确,餐厅主力卖菇,出嚟既菇亦十分cool。计我话,烤菇配How cool,我已分不清是菇还是cool。
法式芝士烟肉烤菇
法式芝士烟肉烤菇
蒜蓉芝士带子烤菇
蒜蓉芝士带子烤菇
相比起烟肉烤菇,带子烤菇味道无咁浓,但茹味同芝味更突出。
芝士恋上鱿鱼须
芝士恋上鱿鱼须