2022-09-24
今日朋友带我食Omakase,我地食菊Kiku Set。迟左少少到,一嚟到太饿,食前菜Tsubugai 响螺同茶碗蒸定一定!刺身Kanpachi 间八 色泽好鲜艳,红红白透。食落油脂唔多,肉结实多,几有口感同一开始食刺身由低油脂食起,层层上。Katsuo 鲣鱼鲣鱼本身带木感香,带点浓香。炙烧过食落都好鲜!日式香葱带点清新!寿司Madai 真鲷清爽为主,寿司饭实度ok,唔会松泡泡!配埋紫苏叶食提鲜!食口酸姜ready下款!Akami 赤身红档档,有光泽!酱油配点好,一口入香而肉爽。Kurumaebi车海老爽口虾,新鲜好重要唔系就会唔爽。花竹虾带昆布味,白萝卜帮手解饱肚感,比多啲空间再食落去!Chutoro 中吞拿鱼腩好正既吞拿鱼腩!油脂分布满满,入口近溶化,好想食多件!一口油香!Futomaki 太卷正正常常配左鱼生咁。最后食埋玉子烧、汤同红豆抹茶雪糕就饱饱满足!
刺身
Kanpachi 间八
Katsuo 鲣鱼
寿司
Madai 真鲷
Akami 赤身
红档档,有光泽!酱油配点好,一口入香而肉爽。
Kurumaebi车海老
Chutoro 中吞拿鱼腩
Futomaki 太卷
正正常常配左鱼生咁。
最后食埋玉子烧、汤同红豆抹茶雪糕就饱饱满足!