2012-01-19
Mia晌美孚区都算系间有名气嘅意菜小店,经常都爆满,一来由于店主兼厨师出身自大酒店(好似系新世界万丽同半岛任职过),自然有一定嘅实力;二来依区无间正式嘅意菜馆(唔好揾PizzaHut、PHD嚟比较),相对竞争性又细咗;三来就系全店只有14个位,叫做物以罕为贵,好易坐满,较容易做成长爆嘅景象。所以,依两年几,都系斋行过无帮衬,等佢人气无咁盛先去。依餐其实系小弟嘅生日饭,太太知我想去试好耐,就「指定」去依间,不过由打电话去订枱、当晚攞位都系由小弟负责,当然俾钱就佢负责啦。打到去问订枱,个店员就问我想订7:00pm、8:00pm定9:00pm,要准时交枱㖞,我心谂,仲系咪旺得咁紧要呀!不过,我觉得都系佢哋惯晒口,同埋以妨𠮶晚真系客多嘅话可以做多一两轮,买个保险。当晚小弟订咗8:00pm,准时到,但已经未见满,入门右边4人枱系吉嘅,左边亦有两张2人枱系吉嘅,即系得3枱客共6人,8:00pm𠮶轮就多两枱客共4人(连埋小弟同太太),再晏少少有多两位无订枱嘅女士入嚟,其后做过几个外卖客,我同太太食到九点松啲,都已经叫「包场」得番我俩公婆,之后都再无人嚟!可能依晚系周三,加上寒流袭港,有啲天寒地冻,比
依餐其实系小弟嘅生日饭,太太知我想去试好耐,就「指定」去依间,不过由打电话去订枱、当晚攞位都系由小弟负责,当然俾钱就佢负责啦。打到去问订枱,个店员就问我想订7:00pm、8:00pm定9:00pm,要准时交枱㖞,我心谂,仲系咪旺得咁紧要呀!不过,我觉得都系佢哋惯晒口,同埋以妨𠮶晚真系客多嘅话可以做多一两轮,买个保险。当晚小弟订咗8:00pm,准时到,但已经未见满,入门右边4人枱系吉嘅,左边亦有两张2人枱系吉嘅,即系得3枱客共6人,8:00pm𠮶轮就多两枱客共4人(连埋小弟同太太),再晏少少有多两位无订枱嘅女士入嚟,其后做过几个外卖客,我同太太食到九点松啲,都已经叫「包场」得番我俩公婆,之后都再无人嚟!可能依晚系周三,加上寒流袭港,有啲天寒地冻,比预期中少客。 对此店综合意见:小店设计简约,白色墙身、棕啡色木枱、黑色矮背皮椅,枱面都无任何摆设;四、五十蚊一客餐汤,八、九十,甚至过百大洋一客意粉,价钱唔算亲民,但食落知佢货真价实;虽然客唔多,上菜依然缓慢,正所谓慢工出细货,但绝对食得出水准同诚意。
由于散叫唔平,晚餐成为必然首选,除非几款主菜都唔啱食,价位$105-$135,包沙律或餐汤,3拣1主菜,再配咖啡或茶,收加一服务费。今晚主菜方面,有忌廉野菌鸡柳配扁意粉($105)、意大利风干火腿意粉配芝士忌廉汁($125)同海鲜天使面配意式杂菜汤($135),所以晚餐绝对抵食,而我哋就拣咗前两者。 Mia特色沙律
我哋叫咗两个晚餐,就自然一个要沙律,另一个要餐汤。沙律可称为轻盈简单,睇图辨物,有罗马生菜伴以油醋汁做底,再放上几片鲜蘑菇片、车厘茄、细条青瓜片,生菜爽脆,汁酱清新,作为前奏开胃至极。可能师傅都几钟意「菌」,沙律同两个主菜,都有菌出现! 是日餐汤
是日精选餐汤系粟米忌廉汤,当然唔系家常𠮶只罐头粟米汤啦。橙黄色嘅忌廉汤,卖相平平无奇,通常会晌汤面加啲忌廉整靓佢都无,但一啖饮落,粟米味劲浓郁啰,质感幼滑无起粒,真材实料得无嘢讲。散叫有个野菌忌廉汤,卖到成$58一客,有机会真系要试试! 忌廉野菌鸡柳配扁意粉
卖相绝对讲得样样衰衰唔靓仔,睇落好普通咁款,但摆入口就唔会当佢系堆乱草,依啲咪叫做味道啰!首先,依晚出面真系几寒,而碟扁意粉送嚟时热辣辣,食落令人暖笠笠,很窝心嘅感觉,忌廉汁好足,令每箸扁意粉都挂满汁;鸡柳虽然唔系话好突出,但感觉唔似雪藏货;最精彩就系个野菌,虽然啲菌望落去都系「黑孖孖」,但大致都睇到又食到有好几款野菌,临离开时因为见无晒客,师傅都忙完晌后面厨房hea紧,所以就问佢因乜做到个味咁浓郁野菌香,佢话用咗木耳、磨菇、鸡脾落、大菇同黑松露酱,果然落足料,唔怪得咁正;至于啲扁意粉,啲人钟意话意粉好食叫一句al dente,意粉柔韧度啱啱好,柔软得嚟咬落带点韧劲,简单一句有嚼劲就系啦。仲有,唔好睇佢好似细细碟,食落原来都有几多。 意大利风干火腿意粉配芝士忌廉汁
依个主菜晌卖相就相对出众得多,意粉之上放有好多大菇片同菜苗,最上就系卷为花状嘅巴马火腿,再碎洒即刨巴马臣芝士,睇见已好想快啲将佢哋放入口喇。3大片巴马火腿,意大利来货,虽然无问师傅依条火腿风干咗几多个月,但食落甘香唔肥,太太一向都对肥牛、烟肉都怕怕,但依个巴马火腿佢话好啱佢。芝士忌廉汁,又系加咗巴马臣芝士做,好香好浓够稠,汁酱够多,每箸意粉同样都可以挂满汁,不愧为当过大酒店酱汁部主管,酱汁真有一手;中层嘅大菇片同菜苗都好味,而且有中和火腿嘅甘香同汁酱嘅浓腻;意粉同样做得出色,煮得啱啱好,有咬口,有嚼劲!所以,小弟觉得依道意粉真系做到色香味全,太太同我都细意品尝,亦好满意两个主菜。 附送餐饮
本来餐饮好多时都无咩好讲,但今次就有话儿喇。我点𠮶杯热咖啡,香但系唔浓,闻到咖啡香,但饮落唔浓,好似系落冲即溶咖啡粉时,要落两匙羹咖啡粉嚟冲一杯,依家就好似落得一羹半,个味淡咗,还好啲奶系热辣嘅,否则令到杯咖啡又唔浓、又唔热就无瘾!相反,太太杯热柠水就卖大包,查实只茶杯又唔系好大,用唔著俾4块柠檬咁多嘅,除非系跟热水壶上,就叫做可以冲多杯啫,哈哈! 甜品
如果想完满啲,食晚餐可另外加钱配甜品,+$20系是日甜品,依晚系朱古力慕丝,+$30系意大利芝士饼,不过店员话无货。但一早太太已经唔准我叫甜品,因为佢已经准备咗个awfully chocolate嘅朱古力香蕉蛋糕晌屋企喇,仲点会叫甜品丫!哈哈!