2023-12-24
💁♀️💁♂️ 25/11/2023(Sat), Lunch🍽今日嘅中午时分,💁♀️为食妙妙同💁A先生带住🧑👧两位小朋友喺大埔墟站附近活动。到咗🥢午饭时间,顺理成章就去到上盖嘅新达广场揾食。经过 门口见到有推出蟹粉🦀嘅菜式,睇落都好吸引,价钱又合理,一于就喺度开餐啦😋!餐厅用上木系装修简约,坐得尚算舒适。落单系采用QR code,都好方便易用。而今日我地order咗:🔆 金箔蟹粉🦀小笼包(4只)($56)新鲜即叫即蒸嘅蟹粉小笼包,上枱时热腾腾的,皮唔算好薄,但就唔怕容易夹穿漏汁。入口蟹粉鲜味,汤汁份量都多,上枱后趁热食味道不俗。🔆 蟹粉🦀金砖锅巴 (4件)($78)香脆嘅锅巴上面放咗蟹粉,细细件方便进食,同样地蟹粉份量都唔少,配上香脆嘅锅巴,也相当匹配👍👍👍。🔆 坚信号生煎包(4只)($38)餐厅招牌嘅生煎包,煎得香口嘅薄薄皮包住充足嘅肉汁同肉馅,食落鲜甜,汤汁量都多,果然系招牌菜👍🏻。🔆 蟹粉🦀瀑布小笼包拌面($82)相对之下呢碗面嘅蟹粉量唔算太多,称唔上喺瀑布,可幸蟹粉味道鲜味,拌匀煮得刚好嘅面条🍝,也不错。🔆 外婆红烧肉 跟 菜饭($65)切粒嘅五花腩肉用微甜嘅红烧汁煮得又腍又入
而今日我地order咗:
🔆 金箔蟹粉🦀小笼包(4只)($56)
🔆 蟹粉🦀金砖锅巴 (4件)($78)
🔆 坚信号生煎包(4只)($38)
🔆 蟹粉🦀瀑布小笼包拌面($82)
🔆 外婆红烧肉 跟 菜饭($65)
切粒嘅五花腩肉用微甜嘅红烧汁煮得又腍又入味,肥瘦相间嘅红烧肉食得满口油脂香,配合酱汁好味又下饭。
🔆 豆浆(冻)($13)
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆♂️(A先生)整体食评:8/🔟
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:8/🔟
👉🏻 生煎包趁热食味道不错,蟹粉🦀菜式价钱唔贵性价比都高
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐厅位于新达广场,楼下就系大埔墟港铁站,又有个巴士总站同小巴站,交通十分方便
👉🏻 新达广场本身有停车场🅿️,泊车优惠都算容易得到
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆