2022-04-28 71 浏览
位于中环兰桂坊嘅楼上餐厅荷兰正 主打港式fusion菜 菜式创新有惊喜 玩味十足出晒名 最瞩目当然系佢地既彩绘特色玻璃外墙同埋鬼佬凉茶霓虹灯今日终于去到了 第一感觉系员工服务超级超级好👍🏻 一坐低已经非常亲切同详尽地介绍menu上嘅优惠同菜式 而每上一碟食物或者饮品 都会讲解一下食材同食法 另外值得一赞系留意到佢地有warm碟嘅习惯🔸24小时慢煮伊比利亚叉烧饭餐厅招牌名物 重点当然系𠮶排厚切慢煮叉烧 叉烧肥瘦适中够晒松化 外层涂上甜甜麦芽糖带点焦香🔥 加埋日本温泉蛋🇯🇵 韩国紫菜🇰🇷 紫洋葱渍🧅 同香喷喷猪油捞饭🐷 浓郁嘅蛋浆连贯晒整个叉烧饭🥚 味道丰富唔油腻🔸油泡黑椒三文鱼蒜片九层塔珊瑚蚌配迷你干贝手工扁意粉及鲣鱼汁油泡三文鱼有蜜糖嘅香甜🍯 除左爽脆珊瑚蚌仲有唔少爽口蔬菜🌽 手工扁意粉🍝食落似滑溜溜嘅稻庭乌冬🍲口感细滑得黎微微弹牙 面条吸晒迷你干贝同鲣鱼酱汁精华🐟 捞埋丝丝干贝一齐食非常鲜味 隐约仲带丁点九层塔香气🍃 层次提升🔸香浓粟米巴斯克芝士蛋糕/辣椒仔渍芒果粒/日本柚子雪酪/焦糖爆谷甜品有惊喜 玉米味嘅芝士蛋糕🍰真系好少见 粟米味几出🌽 蛋糕口感实正 另外配上辣椒渍嘅芒果🥭都好

🔸24小时慢煮伊比利亚叉烧饭

甜品有惊喜 玉米味嘅芝士蛋糕🍰真系好少见 粟米味几出🌽 蛋糕口感实正 另外配上辣椒渍嘅芒果🥭都好有创意 辣得几过瘾🌶️ 呢个蛋糕除左配芒果粒 亦都可以配搭爆谷 或者雪芭 又或者芝士脆脆一齐食 个人觉得芝士脆脆放喺芝士蛋糕面头一齐食 芝士味Double up最正 然后再食返啖冰冻嘅柚子雪芭够晒fresh❄️

🔸芝麻花生汤圆
睇个名唔好以为系甜品 其实佢系一杯中西合璧嘅cocktail黎㗎🍹 亦都系餐厅招牌 打卡必点📷 佢上面系一层厚厚嘅花生味泡沫🥜 咸香浓稠 而底层就系芝麻味嘅whisky🥃 味道真系好似食紧带有酒香嘅冻芝麻糊 加埋粒软糯汤圆 真系好特别 推介啊👍🏻