2014-08-24 3719 浏览
教父又开饭局,仲要系食蟹,我呢个自称蟹后既,几懒几倦都要出去啦!仲写好晒个菜单send过黎,睇完好难拒绝啰!餐厅门口唔显眼但未入去先听到风玲阵发出既一连串nonstop 音律!极度难忘!包你下次唔会再揾唔到佢!有人迟黎,等到鬼咁饿,终于上菜!风味六小食六碟精致开胃小吃,细细碟真系岩晒,话晒今餐食蟹,梗系要留肚,我特别较喜欢其中两样:蓝梅山药,一般餐前小吃系酸咪咪,但用蓝梅既我第一次试,加上爽口山药,感觉好可爱(≧∇≦)!蒜泥白肉,味道岩我,又唔会太咸!黑松露波菜汁鲜蟹钳蟹钳够大够厚肉,味道鲜,即系只蟹系靓既新鲜既!并唔系雪藏蟹钳!个汁系清清地既波菜味渗出一点一点既黑松露,感觉好刺激,不过我个人觉得可以再刺激d XD 或者可能加点点海盐吊出更多既鲜味会好好多!招牌将军令讲到系招牌就梗系要认真d啦!个个仲自己系碟砌个将军令出黎XD呢个样似蟹钳,其实系起晒差不多半只蟹既蟹肉加蟹胶再做成蟹钳样,功序繁复,but味道。。。。。以我呢个咁钟意食蟹既蟹后黎讲。。。。我食唔出我想像中既蟹味。。。。黄金焗蟹盖理应系咖哩蟹皇蟹粉让蟹盖,我个人觉得咖哩味洋葱味都太多将鲜蟹味都盖晒!有d似楼下面包店既咖哩包。
风味六小食
黑松露波菜汁鲜蟹钳
招牌将军令
黄金焗蟹盖
蚝皇扣原只鲜鲍
Size 虽然不大,但对我呢个小嘴巴既女仕黎讲就岩岩好!火喉亦刚好,口感一流!就咁睇以为茨汁太多,好似餐厅d dummy咁, 点知食落又岩岩好,唔会太腻唔会太咸!须知食海鲜最紧要有鲜味,所以我最怕太多调味!果真如题系鲜鲍!
喜记正宗炒辣蟹
主角出场啦。。。无想像中大只,职员解释因为未系蟹既当做期!避风塘炒法味道还好够惹味,我地叫左小辣,唔会辣到抢喉!姐姐怕我地女仔唔够力钳,仲亲手同我地遂个蟹钳扑开,超细心>3<至于只蟹既肉质。。嗯。。。。唔知系咪实在唔系食蟹既季节!口感好差,有d梅!
蟹粉扒田园蔬菜
出奇的岩我口味,苋菜煮得新鲜爽口配上鲜甜蟹皇同蟹肉,有点西式既感觉!一d都唔腻仲有清清味蕾之效😁😁呢碟好快就清晒!赞!
生滚泥鯭粥
每人一碗一大条泥鯭!粥够绵又有泥鯭既甜,泥鯭都好新鲜,可以一整条鱼食好满足啰!
香滑流沙包
我地encore 又encore,我都忍唔住食左两个!虽然无爆酱既效果但真系好香好滑,热辣辣咁食个包松软无比,辣亲只手都掋!XDXD

其实当中仲有一味:金牌牛肋骨, 佢地一路食一路赞, 仲争住食极速秒杀左碟牛..............可惜我唔食牛架!!!!
2014-08-20
  • 黑松露波菜汁鲜蟹钳