2022-03-31
1926 浏览
今日特登黎到山林道呢间四喜面包舖买面包 之前已经见到ig唔少人推介 加上知道系本地小店 咁就更加要帮衬下❤️入面面包款式不至于非常多同埋特别 不过觉得佢多其他野买 例如朱古力 曲奇饼🍪批🥧包芙 松饼等▶️麻薯波波 ($12/4)三款口味:脆皮 芝士🧀朱古力🍫脆皮𠮶个尤其大粒 成手板咁大 𠮶面好似菠萝包面咁 不停跌碎😂芝士同朱古力就正常size 见佢都足料嘅落上手超轻身 同埋外皮比较硬 感觉应该唔系我期望烟韧软身𠮶只麻薯波波🤔估唔到食落又几好食!脆皮𠮶个食落有啲似迷你菠萝包 外皮硬啲入面软身 咬落又少少烟韧👍🏻味道上甜甜地 加上入面搽咗牛油 几香面啲曲奇粒粒好脆口😋好好食▶️黑橄榄油法包 ($8)比一般餐包大啲 感觉上应该非常之香脆 同正统法包有得比🥖▶️西兰花鲜菇蛋批 ($25)呢个蛋批其实系外国食品 之前起英国成日食 叫quiche 我系好钟意食 但系返到香港比较难揾 所以得知呢度有卖 梗系要买😍成个批好大件同好厚 有成4cm咁高加上佢好足料 蛋加咗大量磨菇🍄同西兰花椰菜花碎🥦面仲落咗啲芝士🧀令佢更加惹味特别在于底部同边边位系酥皮 所以有少少似葡挞嘅概念 只系呢个系咸食佢层酥皮薄身 所以几
加上知道系本地小店 咁就更加要帮衬下❤️
▶️麻薯波波 ($12/4)
三款口味:脆皮 芝士🧀朱古力🍫
芝士同朱古力就正常size 见佢都足料嘅
面啲曲奇粒粒好脆口😋好好食
▶️黑橄榄油法包 ($8)
比一般餐包大啲 感觉上应该非常之香脆 同正统法包有得比🥖
▶️西兰花鲜菇蛋批 ($25)
呢个蛋批其实系外国食品 之前起英国成日食 叫quiche
成个批好大件同好厚 有成4cm咁高
加上佢好足料 蛋加咗大量磨菇🍄同西兰花椰菜花碎🥦
面仲落咗啲芝士🧀令佢更加惹味
佢层酥皮薄身 所以几酥脆 仲好香牛油味🧈只系底部嘅酥皮已经淋咗 冇咁脆 同埋易散开
🥚蛋唔系一般蒸蛋口感 冇咁水汪汪 而又几滑身 蛋味香
虽然有落黑椒 但系略严佢唔够咸 味道有啲淡同单调
整体ok 不过比起英国食都差少少🤏🏻所以我今次食冇话好惊喜
整体来讲质素一般
价钱上可以话抵食嘅 蛋批$25可以做到一个lunch
麻薯波波唔错👍🏻平均$3/粒 超推介脆皮𠮶只 size都大啲 感觉抵啲~
服务ok 好细心系买蛋批会有胶叉俾你☺️
环境望落干净 多数面包独立包装
大家去支持下啦!