2021-03-02 2560 浏览
因为老婆是个星期六早、午有两个网上研讨,小弟就成为无所事事自人,啱啱好遇着一班单车友唔踩车,改为行山,啱晒啦!是次行程由大埔梧桐寨出发,2.5小时一直梯级上到大帽山,都几喺嘢,再行返出荃锦公路,搭返巴士落荃湾完结,头头尾尾连埋休息、食嘢,都行咗5.5个钟。行咗咁长途,仲要喺一班麻甩佬,点都要揾个合适点摊抖吓,其中一位老友喺荃湾返工,就带我哋嚟到「美景」叹下午茶。 餐厅晌祈德尊新邨入面嘅平台,位置确喺几隐秘,可以兜7仔旁后楼梯上,亦可以兜正门搭扶手电梯上平台。虽然叫茶餐厅,但门面已好有个性,有啲似日式西餐厅,绝对唔多似茶记。入到去,又如一般茶记咁有嘅卡位,但亦有啲少少格调嘅圆木枱配皮椅。除门面有啲似日式西餐厅风格外,里面有啲墙上餐牌都以啲日本书法字去写,究竟老细喺唔喺「哈日族」呢? 老友提我,记得试佢哋啲包,因为所有面包都喺自家制,近门口位,仲摆咗好多面包出嚟,喺作零售之用。下午茶时段有啲咩拣呢?底面两页嘅下午茶餐餐牌,都有好多选择,少少哋嘅轻食,如多士、三文治、炸脾、西多……等等,大份量啲嘅就有拉面、米线、炒粉饭面碟头嘢……等等,最估唔到,甚至乎窝芙、梳乎理班戟都有,以茶记而言,真喺超
。
,以茶记而言,真喺超强嘅下午茶选项。除选择多,定价亦相宜,怪唔之得不断有客人入嚟帮衬。
冰火菠萝油 $28

由于行山途中都食咗啲干粮,所以,嚟到食下午茶都喺过过口瘾,叹杯奶茶而已。菠萝油+奶茶喺心水选择,第一眼以为嚟错两个菠萝油俾我,查实就唔喺,师傅将个包一开二而已,所以,卖相已经好破格。
冰火菠萝油
一开二好似多余咗㖞?疑惑点就喺呢样,但一拎上手谜底就解开晒,原来,切开一半,平底沾蛋浆煎香,好似整西多咁,故此,个包够热辣之余,底位仲多咗层脆口加蛋香感,非常过瘾
。
冰火菠萝油
而面头插上两件冰冻嘅「安佳」鲜牛油,真喺食出冰火感觉。点知喺「安佳」?无可能食得出咩品牌嘅牛油嘅,只喺店家专登贴埋出嚟啫。以前都食过好几次冰镇菠萝油呀,今次又遇到新玩法,可谓菠萝油新境界。
「安佳」鲜牛油
热奶茶

个菠萝油就好有惊喜喇,而呢度嘅热奶茶亦唔失礼,茶色深褐,入口茶底醇厚芳香,茶、奶两比例都恰到好处,口感顺滑,夹菠萝油,一流啦。
热奶茶
菠萝芝士咸牛肉炒蛋包 $36

友人就拣咗店家推介嘅呢款「菠萝包」,喺芝士+咸牛肉+炒蛋+菠萝包嘅组合,听起嚟都好劲咁啦。事实上,个包嚟到都好大堆头,馅料堆到满满,友人简单一句,个包丰富多料,味道甚具层次,夹甜包都掂㖞!
菠萝芝士咸牛肉炒蛋包
菠萝芝士咸牛肉炒蛋包
炸鸡脾伴沙律 $36

另一位老友对炸脾情有独钟,上之踩完单车晌大埔下午茶,佢又喺拣炸鸡脾,但上次配薯条,今次个餐就伴「港式」杂果沙律,咩叫「港式」?咪罐头货啰,哈哈!不过,佢话只炸脾真喺几唔错,无炸过笼,外皮香脆,入口唔油腻,大只,啲肉又唔嚡,仲平过上次晌大埔食。
炸鸡脾伴沙律
黑蒜猪骨浓汤博多拉面 $41

个名听落真好劲咁喇,但就最跌眼镜嘅一款下午茶餐,其实,卖相都唔失礼,大大碗,有日式叉烧、木耳丝、笋干、大冬菇(鎅埋花),但一向拉面中出现嘅溏心蛋就变咗煎太阳蛋,感觉变咗车仔面。本应黑蒜猪骨浓汤应该好稳阵,但友人就话正正喺个汤有问题,觉得个味道怪怪哋,但又唔知点形容。
黑蒜猪骨浓汤博多拉面
整体嚟讲,我觉得店家做嘅食物几有诚意,亦花咗唔少心思,个拉面就唔知喺唔喺意外嘅失准。招呼方面,都OK啦,虽然落单有啲乱,但都及时修正返。