2021-05-04 410 浏览
几年前中环海滨food and beverage festival果阵已经想试食呢个澳洲出晒名既草莓西瓜蛋糕,排队排左成半个钟,点知仲有几个就到我既时侯,店舖负责人突然话卖晒,真系超失望,果日仲要系美食展既last day,结果同呢个西瓜蛋糕无缘。今日行经ifc,见到LIFETASTIC紧系要买返件试下先啦,就买左个set,一件草莓西瓜蛋糕,一件菠萝芝士蛋糕,仲提供左干冰保持蛋糕够冻够新鲜。一打开个盒,哗,2件蛋糕颜色都好sharp好靓呀,未食已经开心左先。LIFETASTIC 招牌草莓西瓜蛋糕西瓜蛋糕面层系士多啤利同酒味既啫喱,仲有些果仁碎,下层系西瓜同忌廉海棉蛋糕,第一啖咬落去,味道好特别,同平时食既蛋糕好唔同,有西瓜既清甜,士多啤利都一样好甜,啫喱仲有淡淡既酒味,果仁碎又可增加口感,整体感觉以清甜为主,味道都不错。超正既菠萝芝士蛋糕而菠萝芝士蛋糕就真系好惊喜,好岩我口味。首先卖相已经好靓,面层既菠萝干唔单止唔干,口感仲有少少湿润,就好似盛开既花朵咁,又睇得又食得,下面系厚厚既芝士蛋糕,又滑又软又creamy,岩晒我呢个芝士怪,蛋糕整体口感系酸酸甜甜咁,真系好好食,下次要encor

LIFETASTIC 招牌草莓西瓜蛋糕

超正既菠萝芝士蛋糕

而菠萝芝士蛋糕就真系好惊喜,好岩我口味。首先卖相已经好靓,面层既菠萝干唔单止唔干,口感仲有少少湿润,就好似盛开既花朵咁,又睇得又食得,下面系厚厚既芝士蛋糕,又滑又软又creamy,岩晒我呢个芝士怪,蛋糕整体口感系酸酸甜甜咁,真系好好食,下次要encore。
2021-05-01
外卖自取