2008-06-14
客户请客, 选了Sabatini. 我从地未黎过, 所以一进入餐厅, 简直俾佢的意大利中世纪的华丽完完全全吸引住, 彷佛去左另一个世纪, 食一餐贵族的lunch.客户到达后, 大家寒暄一番. 点菜之前佢地会为你送上一篮面包, 相信全部都系意式的. 最记得有一款蕃茄香草包, 非常松软, 加上黑醋同橄榄油, 实在无法抵当. 另外有一款长条的面包, 估唔到咁脆, 因为要留肚for之后的美食, 我鲸吞两个面包后即停手. 然后waiter送上menu, 细心地介绍每款main course. Lunch menu有4个course, 可以选择soup / antipesto, main course, dessert and tea. 为左满足自己的食欲, 大家都选了antipesto.Antipesto有好多选择, 而家都属正宗. 其中的parma ham 配哈密瓜最为出色, parma ham不会太咸, 而哈密瓜亦十分香甜多汁, perfet! 因为太好味的关系, 我食左大约4件. 其实仲食左几轮其他的appetizer, 有mushroom, eggplant等等, 不俗~之后就系main
之后就系main course的时间. 我点左鲜虾risotto, 饭煮得好正宗, 仲好有咬口, 唔似有f餐厅整到过熟. 其他人都系order 意粉, 各有特色, 其中以chef special的最出色, 大家都赞不绝口. 我地一边倾公事, 一边享用美食, 不亦乐乎!
Main course后就系大家等左好耐的时候. Waiters推左一架dessert车过黎, 俾我地望住黎拣. 我地拣左几款唔同的desserts share黎食. 每一件都好好味, 真系好想成架车都试哂为止. 不过去到呢一刻大家都太饱啦, finish 唔哂d甜品.
最后的系coffee time, o系一个咁好的环境食business lunch, 我觉得好幸福, 希望下次黎系同阿细一齐, 试下佢地weekend的lunch buffet先.