终于嚟到正日生日,阿肥就带阿胖出城,嚟到呢间极具奢华气派嘅雅谷餐厅共进午餐,为庆祝之旅揭开序幕 由于我哋都有小小赶时间,阿肥唔想大热天时行咁多路,又唔想迟到,所以我哋搭地铁一出铜锣湾站就坐的士直接过嚟啦,一落车喺餐厅出面已经有服务员弯腰鞠躬接待,搞到我都唔敢再喺门口逗留拍照,以免失礼🤭 一开门入去,已经见到里面优雅古典嘅装修,四周围都有华丽嘅摆设装饰,配上柔和嘅灯光,营造贵族气派嘅环境以及浪漫极致嘅气氛,大家如果要嚟呢度用膳,衣著真系要比较隆重以表尊重。餐厅嘅职员待应睇得出已经系富有多年经验,全部已成为绅士,个个彬彬有礼,贴心周到咁带我哋行过一条楼梯,到达二楼后安排一个比较宁静嘅二人座位,再提供餐牌俾客人选择食物。我哋两个都决定每人叫一个有四道主菜嘅午餐,价值$390另收加一服务费。点餐之后,侍应会捧住一篮里面有多士同法包任君选择,钟意嘅可以两种都食哂,仲可以无限添加,而枱上面附有一小碟🌹玫瑰花型嘅牛油,令我大开眼界,仲要出乎意料地好好味,香浓幼滑,怕肥嘅我都几乎成旧俾我搽哂而我哋两个叫嘅套餐都分别有以下食物,仲会送上红酒或白酒一杯添🥂 头盘: 我👉🏻芝士焗菠菜酿磨菇~有三粒中型siz
头盘: 我👉🏻芝士焗菠菜酿磨菇~有三粒中型size嘅磨菇,口感好厚实爽脆,绝对系上盛嘅磨菇,同芝士菠菜嘅味道好夹,下面仲好似焗田螺咁附上薯蓉衬托
佢👉🏻烟猪背肌肉配蜜瓜~睇见阿肥食到好似食parma ham咁,不过佢就话猪背肌肉系冇parma ham咁咸嘅。
餐汤: 我👉🏻海虾周打汤~里面嘅蚬肉鱿鱼肉都打到好碎,周打汤味好浓郁
佢👉🏻香浓牛尾汤~阿肥话有好香浓嘅牛味,饮到佢食旨大开🤣
主菜: 我👉🏻脆煎太平洋比目鱼配火腿蕃茄白酒汁~食物嚟到嘅时候睇佢嘅卖相以为佢份量好细,其实非也非也......我每切开一口都系厚厚嘅鱼肉,非常实在,十分饱肚,而且鱼肉本身已经够味,亦好新鲜,所以个火腿蕃茄白酒汁我都只系小小咁点嚟试下,唔想抢走咗啲鱼味
佢👉🏻扒羊排配干葱红酒汁~见阿肥份羊架都有三条,一啲都唔孤寒架,佢咬完第一啖之后已经即刻出现心心眼😍,仲递俾我叫我快啲试下,一齐感受下条羊架有几咁出众,不过恕我太唔识食啦,羊味真系唔系我杯茶🤷🏻‍♀️所以我都无谓浪费,留番俾阿肥叹好喇^^阿肥话个羊一啲都唔膻,仲又香肉质又好,佢话高级餐厅果然系有水准!亦同我讲话下次一定要嚟试下佢哋嘅牛扒,佢期待一定系同样高质素👍🏻
甜品: 我👉🏻香蕉薄饼配香草雪糕🍌熟悉我嘅人都知道香蕉系我嘅至爱
呢份甜品嘅香蕉估唔到咁粗咁大碌,薄饼好薄好薄,就算已经饱到上心口,都会忍唔住全部食哂,而球香草雪糕波我就益咗俾阿肥食喇,因为呢个口味亦系佢嘅心头好
佢👉🏻香芒慕丝配牛油脆酥,卖相超靓,犹如高级酒店嘅精致法国甜品一样,我都未食完碌蕉,阿肥已经将佢差唔多全部吞噬,遗下可以俾我试到嘅...就系个酥脆到死嘅饼底😂 去到最后,佢哋送上一小碟,有四支小棒系一个个朱古力波咁📍,由于餐牌上面冇显示,我哋两个都好好奇🤔佢究竟系甜品丫,定系用嚟俾我浸落杯咖啡度嘅(讲出嚟可能真系会笑死人😂)最终证实系餐厅免费送俾客人系小甜点脆皮朱古力雪糕
后记:临走前我去一去个小解,发现呢度嘅厕所真系靓到不得之了
......好似置身豪宅咁嘅感觉,气派不凡,唔好怪我大乡里,里面又干净又香,无论水龙头以至墙身瓷砖,都非常豪华壮观,我出番嚟都忍唔住叫阿肥就算唔急都要入去男厕参观下🙊佢又真系听我讲走咗去🙊跟住我见佢隔咗好耐先番嚟,问佢系咪真系靓到唔舍得走?佢话唔系呀原来男厕喺下面地下,要行好远㖞又上又落楼梯咁,哈哈哈笑死我啦
今年嘅生日午饭真系好开心好享受
我会好好咁记住呢次嘅体验
期待下一次再光顾,可以试到呢间餐厅其他嘅美味佳肴
午餐奉送的红酒白酒
法包配🌹玫瑰花牛油