2023-10-30
喺一个寂静嘅夜晚,小僵尸踏出佢嘅家园,开始咗一段前所未有嘅冒险。佢穿越咗郊区同山径,最终嚟到咗一个喧嚣繁华嘅都市,一个名叫兰桂坊嘅地方。佢跳跃嚟跳跃去,跳得佢都攰咗。佢决定趁住呢个机会,去条云咸街探索吓。喺云咸街行经时,佢眼前出现咗一间泰国餐厅,佢觉得有啲口渴同饿,于是决定入去试试。佢踏入餐厅,一阵特殊嘅香气扑鼻而来。佢遇到咗一班友善嘅人类,佢地介绍咗一杯特饮俾佢饮,原来系万圣节特饮!佢从来未饮过人类嘅饮品,对佢嚟讲系好新鲜,佢饮落去觉得有啲醉!佢继续探索餐厅嘅菜单,决定叫咗个泰式拼盘。拼盘入面有春卷、烤肉串同虾饼等等,各式各样嘅美食。佢咬一口春卷,感受到脆皮同鲜美嘅味道。烤肉串嘅炭烧香气令佢食指大动,每一口都带嚟浓郁嘅烤肉风味。佢亦品尝咗啲鲜虾制成嘅虾饼,外脆内嫩,鲜味十足。佢又叫咗个泰式鸡肉饭,佢发现啲鸡肉非常鲜嫩,带有泰式香料嘅独特风味。佢对呢个味道留下深刻嘅印象,佢决定将呢道菜加入佢生活中嘅饮食选择。呢间餐厅系分两层,佢同朋友坐咗喺底层,系一个开放式嘅区域。佢眺望向街道,见到好多吾同种类既鬼怪行来行去,仲成日叫小僵尸影相,非常亲切。深夜时分,音乐嘅节奏变得愈嚟愈高,每个人都好兴
呢间餐厅系分两层,佢同朋友坐咗喺底层,系一个开放式嘅区域。佢眺望向街道,见到好多吾同种类既鬼怪行来行去,仲成日叫小僵尸影相,非常亲切。深夜时分,音乐嘅节奏变得愈嚟愈高,每个人都好兴奋,喺度饮酒作乐。小僵尸感受到一种前所未有的快乐氛围。佢决定唔返屋企,继续享受呢个难得嘅时刻…….