2020-10-31
今日Halloween 🎃 你地点过呀?梗系要出去同「鬼」👻过啦~我就去左同Seafood Ghost过喇🤣.😋我地分别点左两个餐~1️⃣手抓海鲜🦞餐呢个海鲜餐比想像中大份😳有龙虾、鲍鱼、肉蟹、虾、青口、翡翠螺、鱿鱼、沙白,而酱料方面我地就拣左港式避风塘口味~先试试面头嘅蒜蓉包,外层脆内软👍🏻而且蒜味够晒浓烈,跟住就逐一试试啲海鲜,最欣赏龙虾,熟度控制得好好,龙虾肉大大旧食落好弹牙,而且仲保留到水份,食落Juicy😋其次系鲍鱼,食落爽口,而且配搭避风塘口味嘅浓浓蒜味同香辣味,非常夹!值得赞👍🏻.2️⃣寿喜烧套餐至于寿喜烧方面,一开始店员为我地用牛脂肪起左个锅,之后就会逐一加入大葱、洋葱等材料炒香,再加少量寿喜烧酱汁,微微煮热左就可以落牛肉落去煎香😋煎好之后点落已经发匀左嘅蛋浆,食落唔会过咸,仲带有微甜,而食完牛肉之后,我地就开始煮埋余下嘅食材,原来用寿喜烧嘅酱汁煮菇类系好好食,啲菇「索」晒啲汁可以盖住啲草腥味👍🏻.总括嚟讲,呢两个餐比我想像中大份,本身谂住得八片牛应该食完唔会太heavy,点知呢八片牛好大块又有厚度🙈所以两个人食两个餐唔系好食得晒🤣而另外,因为呢度嘅野食都偏向浓味,但饮品我拣左
你地点过呀?
梗系要出去同「鬼」👻过啦~
我就去左同Seafood Ghost过喇🤣
😋我地分别点左两个餐~
1️⃣手抓海鲜🦞餐
呢个海鲜餐比想像中大份😳
其次系鲍鱼,
2️⃣寿喜烧套餐
至于寿喜烧方面,一开始店员为我地用牛脂肪起左个锅,
之后就会逐一加入大葱、洋葱等材料炒香,
总括嚟讲,呢两个餐比我想像中大份,本身谂住得八片牛应该食完唔会太heavy,点知呢八片牛好大块又有厚度🙈所以两个人食两个餐唔系好食得晒🤣而另外,因为呢度嘅野食都偏向浓味,但饮品我拣左杯梨汁偏甜,唔系好中和到,如果饮品方面可以有水果茶之类嘅选择就更perfect👍🏻