2023-05-15
💛 无所事事咁喺cafe慢慢食,慢慢叹咖啡,都系一大乐事😌 上周末我同妈咪去左上环既Ellipsis Cafe,慢慢叹左两个钟,好舒服🥰🥰💛 一入到去发现楼底好高,仲有好多落地玻璃,所以阳光充足!有普通枱凳或者梳化🛋️拣黎坐~ 感觉好舒服😌💛 当日餐汤 (+$30) 系南瓜忌廉汤,好浓郁 🎃 仲配上烘得脆脆的蒜蓉包。如果weekday lunch 黎叫set 就包埋餐汤同饮品半价☺️ 💛 配菜沙律 🥗 (+$30),份量都几大,酱汁酸酸甜甜几开胃,又不会太酸。💛 香煎北海道带子蟹籽扁意粉🍝 意粉属于扁意粉,口感弹牙👍🏼 酱汁唔算多,反而可以带出带子嘅鲜味👌🏼 两旧带子好有肉,配上蟹籽同芦笋,整体都不错☺️💛 Ellipsis All Day Breakfast 省略号全日早餐 $150我钟意食all day breakfast 因为咩都有得食😜 有肠仔,烟肉🥓,大啡菇,黑松露炒蛋,沙律,蒜蓉包,茄汁豆,仲有我最钟意嘅牛油果 🥑 💛 Bailey's Latte 百利甜酒鲜奶咖啡 $50自从大学𠮶阵去欧洲系咁饮Bailey之后,就爱上了🤣 甜甜的好creamy,超易入口!呢款Latte好少见
💛 香煎北海道带子蟹籽扁意粉🍝
早餐 $150
💛 Bailey's Latte 百利甜酒鲜奶咖啡 $50
自从大学𠮶阵去欧洲系咁饮Bailey之后,就爱上了🤣 甜甜的好creamy,超易入口!呢款Latte好少见呀!估唔到连咖啡都可以加Bailey 😍 饮落都会饮到Bailey味,推荐~
💛 Dirty $45
Dirty咖啡即系底系冻既奶,上面就加上热既espresso ☺️ 记得饮Dirty唔好搅拌,每一啖口感上都系有变化的,咖啡味由浓到淡,仲会有冰同热既温度交融😝