2023-08-18 525 浏览
Chaiwala地址: 中环云咸街43-55号余悦礼行地库#yauyau_中环今次去试Pirata group 餐厅周嘅印度菜餐厅,入面都几好服务,同埋餐厅装修到好舒服,好有𠮶种印度风情,例如𠮶啲印度pattern同颜色嘅地毡,沿路行入餐厅仲会闻到佢哋印度传统会烧嘅香。Set $198/ppl 另收加一🍘🍘PANI PURI WITH JAL-JEERA呢个系印度嘅街头小食,炸面粉球,里面系空心填满咗几只口感嘅脆脆,另外黑色樽装住啲酸甜酱汁俾你倒落去嚟食,食落酸爽开胃,口感松脆,令人回味无穷。🥗🥗Aloo Tikki Chaat呢款印度炸薯饼配上酸甜酱汁、乳酪、洋葱同蕃石榴同好多脆粒,口感酥脆,味道丰富,真系一试难忘。🍗🍗Chicken Tikka烤鸡经过印度特有嘅香料调味,烤得啱啱好,旧肉中间落咗好多香料,口感柔软,浓郁辛香,净系闻都滴哂口水。🍖🍖Pink Salt Salmon三文鱼肉质鲜嫩,配上粉红岩盐,口感丰富,味道清新,将三文鱼自身嘅油香迫哂出嚟。🍗🥘Old Delhi Butter Chicken个酱汁都浓郁,肉质都松软,椰香重,但系都几辣,同时又加得太多糖落去中同,整到我
Chaiwala

🥗🥗Aloo Tikki Chaat

🍗🍗Chicken Tikka
🍖🍖Pink Salt Salmon

🍗🥘Old Delhi Butter Chicken
个酱汁都浓郁,肉质都松软,椰香重,但系都几辣,同时又加得太多糖落去中同,整到我起痰。可能要就外国人口味,唔可以咁辣,又要保留香料嘅味道,搞到两头唔到岸咁。
🍛🥘Vegan Kofta Curry
豆腐肉丸是这款素食咖喱料理嘅主角,食落几香又好咬。咖喱酱汁比较水,唔系咁啱我口味,同上面啲嘢食比真系差太多。
🫓🫓Garlic/Butter Naan
Naan 烤得好靓,口感酥脆,但系太薄,冇naan 𠮶种松软香脆嘅软淋感,得个样。明明pirata group啲手工意粉都好高质,去到整naan真系差紧皮咁。

🍮🍮Mango Pannacotta
口感滑腻,芒果味道浓郁,清爽透口,系有啲甜。

Overall 咁讲,佢target 外国人口味多,未必啱好钟意印度香辣嘅朋友。另外佢有个平日menu 大概都系食差唔多嘅嘢,会多几个𩠌咁,就3xx/ppl,不过好大份,隔离枱两个外国人都食净好多。

味道: 3.8/5
服务: 4/5
环境: 4/5
番兜: 3.5/5

#中环美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #中环印度菜 #印度菜 #chaiwala