2019-05-11 281 浏览
周末休息, 饭都唔驶煮, 一日三餐都在出面食肆解决,今天在将军澳新都城的商场里面食了个超好味的拉面,午饭时间一家人唔知食咩好, 见到这间叫”霸吗”的日本拉面店就钻了入去, 估唔到食到我认为是最好食的拉面. 我order了一碗酱焖鸡叉烧辛辣鸡汤拉面, 因为呢排天天湿热, 谂住食D辣辣地的嘢醒下个胃, 当𠮶面来到我面前时, 闻到香葱味, 见到碗面是浓汤汤底, 仲有红色的辣椒油浮在汤面, 仲有一只完整的红辣椒在面汤里,红汤绿葱仲有两大旧厚厚的鸡肉叉烧, 非常吸引, 我先饮了一啖猪骨浓汤, 汤好溶好香, 带有少少辣味, 令人非常开胃, 而拉面的软硬度适中, 我一啖面一啖汤, 真的超好食呀! 厚厚的酱焖鸡叉烧好淋好入味, 无骨又啖啖肉的鸡叉烧配上这开胃的辣汤, 它这酱焖鸡叉烧辛辣鸡汤拉面认真好味! 汤底又香拉面又好食, 真的好钟意!   仲有辛口烧饺子, 五个煎饺子放在碟上, 底部朝上, 因为底部有一层薄薄地超脆的脆底, 脆底上面铺了一层日本辣椒酱, 点上他们的饺子豉油来食, 又香又脆又辣, 我们一家个个都食到津津有味, 辛口煎饺子都唔错! 仲有饮品绿茶可乐, 我食到辣辣地再啜上一啖绿茶汽水真的

仲有饮品绿茶可乐, 我食到辣辣地再啜上一啖绿茶汽水真的好爽, 屋企人话红茶雪糕都好好食, 样样嘢我们都好满意, 下次我们会再食其他味道的拉面, 相信应该都唔错!