2018-09-09
蔡澜Pho可算是近期中环话题新餐厅, 较早前好多杂志都比较佢同几间出名越南过江龙生牛肉河。 今天晚饭时间终于经过, 点都要入去亲身试吓先。 个friend喺中环放工, 我哋约好六点钟入去踩场。场内装修简洁有东南亚嘅风味, 啲餐具全部特别订造, 仲有蔡生嘅肖像添。喺餐牌上见河粉可以随意添加, 非常贴心, 唔使担心唔饱肚。 所以每款上枱嘅时候都见河粉嘅份量唔会好多, 需要先添加咁样反而减少许多浪费。特别牛肉汤河粉$128个汤 呈现深褐色, 清澈得嚟 味道鲜甜而且 有层次, 唔会好咸。 好香芫荽嘅味道。 佢唔会放好多嘅洋葱丝, 坊间好多越南河 每次夹起河粉时都有大量洋葱丝, 非常抢味。生牛肉浸到粉红色呈半生熟状态, 非常嫩滑。 其他材料还有牛丸爽滑弹牙, 牛筋 ,牛柏叶, 牛腩牛筋牛展铜钱牛鞭花, 果然丰富而且味道唔错啱晒牛魔王!不得不提佢嘅配菜-芽菜 都系精挑细选, 条条都粗壮肥大, 冇𠮶种生涩味, 又甜又juicy。 河粉方面, 亦冇之前网上评语咁差, 又碎又腍。 相反好滑又冇断开。 汤同粉嘅比例其实啱啱好。 话梅青柠梳打$28碧绿色令人感觉冰凉, 薄荷叶嘅味道稍重, 反而唔太饮到话梅
个friend喺中环放工, 我哋约好六点钟入去踩场。
特别牛肉汤河粉$128
话梅青柠梳打$28
碧绿色令人感觉冰凉, 薄荷叶嘅味道稍重, 反而唔太饮到话梅嘅味道。
汽水$12
定价亲民喺隔离翠X 都唔知唔得啦。
香芒凌波鱼米纸卷$48
一啖咬落食到好香甜嘅芒果蓉, 仲有宁波炸鱼红萝卜丝, 菜丝馅料, 口感丰富个汁酱都非常认真。
黄金虾扒$78
炸工唔错, 好干身冇咩油剩喺底, 虾饼肉弹牙可口, 再蘸上甜酸酱汁, 非常美味。
香茅烤猪颈肉春卷捞檬$68
呢个捞檬一向都系我嘅至爱, 尤其夏天唔想食热辣辣嘅河粉。 所有菜丝切到好幼细, 酸萝卜丝特别入味, 炸春卷又脆又juicy, 仲有觉得香喷喷嘅猪颈肉, 一口肉一口檬粉加上蔬菜,啖啖滋味。
檬粉唔系透明𠮶种,系白色幼身, 冇咁容易断而且有少少 口。 成个配搭都非常认真, 绝对加分。
除咗粉面我哋都要试下 "越南法棍三文治$28"。 法包外脆,非常有口感, 里面馅料有啲腌得辣辣地嘅肉, 同发包几夹。 个包胶硬身同埋趣, 唔会比材料弄到变形。
估唔到名人效应 除咗有人气都有好嘢食推介, 食物质素 真系唔错 而且价钱唔贵又冇加一, 或者讲系好啱自己食同口味。 店员招呼亦非常殷勤, 坐落于中环超旺地段,难怪长期都满座。
个friend都话下次经过中环心思思又会入去食个河粉。