对一众Omakase迷而言,季节一转,即系代表又有一系列新嘅seasonal 食材!依间位于荃湾嘅日本餐厅一直深受欢迎✨ 用上日本直送新鲜食材,午市最平$380就食到厨师发办手握寿司🍣 而今次佢哋春季晚市omakase menu更可以试到多款期间限定食材,例如萤光鱿鱼,菜之花海老等,仲有一系列贵价/特别食材,鱼料上可以话够哂诚意🥳-弦Omakase -<茶碗蒸>樱花虾蒸蛋*<先付>•北海道栗蟹 折肉再加入蟹膏一齐食,品尝蟹肉最原始嘅鲜味🦀*<お造り>•爱女鱼·萤光鱿鱼春天又系食萤光鱿鱼嘅季节,细细一条但就极鲜甜,配上甜甜嘅蛋黄醋有提鲜嘅作用~ 一旁嘅爱女鱼伴上辣萝卜蓉&芽葱,口感滑嫩✨•北海道平贝·稻草烧福冈春鱼即场拆北海道平贝,非常爽甜,带阵阵海水鲜味🌊 春鱼经过用稻草烧香,带阵阵烟熏香味!配搭醋渍洋葱,一减油腻感•咸蛋黄酱海老·菜之花沾满蛋黄蛋嘅虎虾,食落带咸香而且肉质结实!一旁配上菜之花,非常有春天嘅感觉🌿🦐•华涟真蚝·醋水云入口够哂肥美饱满,几重蚝味,海水味较低🦪•炸东京湾文蛤外层炸得金黄香脆,里面有薄薄一层洋葱虾胶,最里面系中间

弦Omakase
<茶碗蒸>
樱花虾蒸蛋
<先付>
•北海道栗蟹
折肉再加入蟹膏一齐食,品尝蟹肉最原始嘅鲜味🦀

<お造り>
•爱女鱼·萤光鱿鱼

•北海道平贝·稻草烧福冈春鱼

•咸蛋黄酱海老·菜之花

•华涟真蚝·醋水云
入口够哂肥美饱满,几重蚝味,海水味较低🦪

•炸东京湾文蛤
外层炸得金黄香脆,里面有薄薄一层洋葱虾胶,最里面系中间仲保留到刺身口感嘅蚬肉😍 非常多汁鲜甜!

•烧河豚白子
虽然过咗食鳕鱼白子嘅季节,但仲有河豚白子🤭 外层烧香过,入口有少少外脆内爆浆嘅感觉,好creamy!

•冰菜白虾最中饼
超级IGable嘅菜式🥰 最中饼里面夹住白虾刺身、车厘茄 以及冰菜~ 成个presentation好有春日感!面层仲加上少量乌鱼子&虾头虾壳制成嘅酱油,加强个鲜味~ 整个组合几refreshing
❤️
•酱油渍中拖罗
•熟成大拖罗
•花竹虾
•鲭鱼卷·白昆布

鱼料上睇得出花咗唔少心思,而且真心几高质!最印象深刻一定系超巨型嘅八爪鱼脚🐙 真系长过成个手臂!虽然每人分得一小片,但口感非常有弹性,鲜味特别浓郁!
比较贵价鱼料之一,喜之次!轻轻烧香过,带鱼油香!

大拖罗经过熟成一星期,油脂感丰富,有入口即化嘅感觉🤤
另外花竹虾系新鲜到上枱啲肉都仲郁紧😱❤️ 食落超爽甜的!

<吸物>
•8小时鸡清汤