最近成日都落大雨,就算要撑住把大伞出去仍不减我出外食晏嘅兴致,而今日要介绍嘅餐厅就系食中菜嘅金公馆。平日天气好嘅时候,呢到除咗人多之外,有时仲会因为某啲小菜同心水头盘售罄,而极为失望。但夏天有计喇!事关餐厅位于湾仔去铜锣湾交界,因此落雨时光临嘅人客会大减,正正系咁嘅时机,坐得舒服,野食都快上菜啲啊!首先呢到午餐其实平均每人消费都大概HKD60-75,但餐内包括老火中汤、前菜、主菜同白饭;所以整体再考虑埋味道,个人觉得都几值得。早前餐单重新再设计过,我极为喜欢嘅菜单宣布回归,所以真系好值得一去再去。以下为你推介,前菜其实同事之间都各有喜好,而我最钟意柯打嘅系蒜蓉青瓜,带蒜香微辣,咬落清脆爽口。其次新嘅凉拌耳丝都不错,稍微酸辣且味浓开胃,送饭绝佳。至于酸辣云耳个人觉得太辣,所以少吃。另外值得一提,呢到嘅明火汤都系我最为期待,每日都唔相同,饮落无味精健康,而且够热十分暖胃。至于主菜之中,个人极为偏爱柯打干煸四季豆,四季豆过油,其中夹杂咸肉碎同咸菜碎,入口野味咸香,送饭一流之选!份量大概系二人份量,觉得三四个人食一碟就会唔够分。其次推荐嘅主菜系宫保鸡丁,虽然菜单上写明有辣椒仔,但个人认为唔算十

炖汤

干煸四季豆

其次推荐嘅主菜系宫保鸡丁,虽然菜单上写明有辣椒仔,但个人认为唔算十分辣,只要特意挑开辣椒籽、花椒,其实都可以食得到。除咗咸同微辣,其中调味入面仲有些少醋同糖,所以都系一个极为重味嘅小菜,鸡肉一啲都唔会老,但份量比较飘忽,时多时少;其中有啲花生,令到整体变得更香口。
宫保鸡丁

虽然麻婆豆腐已经由午餐Menu剔除咗,但我相信终有一日会回归,可能唔食得辣嘅朋友会敬而远之,只要同侍应柯打走辣,但味道都系相烂不俗,因为芡汁调味够,豆腐肉碎葱花,绝对适合送饭。

最近仲做紧一个Promotiom用App登记会员仲送一个蒜泥白玉,每次叫一个同事Join App Member就可以每次都免费加𩠌,太抵玩了。至于个免费小食其实份量比想象中多,但我肠胃唔太好,所以唔会食咁多蒜。所以推荐食得蒜嘅大家,唔好错过呢啲优惠啊!
蒜泥白肉
总结,金公馆嘅食物有一定嘅水准,调味稳定。一班人开饭又可以每一叫一个小菜Share,样样都试到啲,都系优点之一。温馨提示,面食类嘅午餐就尽量唔好系下午一点放饭繁忙时段柯打,事关经验所得,真系会等好耐好耐,因此如有心理准备先好叫啊。
午餐
  • 干煸四季豆