2014-04-04
是晚到红馆睇伍乐城演唱会, 入场前, 先到附近医肚.本身唔系太肚饿, 就黎左呢度, 食碗米线.时间为下午6时多, 店内已经坐满人, 幸好, 还有一张搭枱位可以容纳我俩.奇怪的是.. 身边大多是大陆人, 全部都在讲 `煲冬瓜` 应该系因为近理工大学的原故吧 先点一人一碗米线 . 配料拣了猪大肠, 云吞, 鱼腐及腐皮.第2碗为中辣, 眼见碗面0既红色油, 依家流晒口水. 大肠好林,云吞亦算大粒, 鱼腐就比较细粒, 貌似鱼蛋, 而腐皮就够晒滑.汤底够辣, 但略嫌比较"寡" 左d. 可能平时食开"谭仔", 个汤底多d肉碎, 葱, 盐西, 个味道会丰富好多.食到咁上下, 见d小食好抵食. 就叫左麻辣凤瓜 同 麻辣牛肚 试吓. (各大约$20) 凤爪红红的, 有d似茶楼的蒸凤爪, 个汁麻麻辣辣, 仲有少少黑醋0既酸味, 呢个冷盘作为前菜一流~牛肚个汁, 大致上同凤爪一样, 但多了"盐西葱" , 食牛肚时, 连埋"盐西葱"一同放入口, 会更好食. 牛肚够林, 但仍有咬口, 唔会林到烂晒咁.另外仲叫左蒜泥白肉, d蒜泥多得太夸张, 搅到好似饮紧蒜泥咁,不过对于钟意食蒜容0既大地, 就冇咩问题~白肉份
本身唔系太肚饿, 就黎左呢度, 食碗米线.
奇怪的是.. 身边大多是大陆人, 全部都在讲 `煲冬瓜`
应该系因为近理工大学的原故吧
先点一人一碗米线 . 配料拣了猪大肠, 云吞, 鱼腐及腐皮. 第2碗为中辣, 眼见碗面0既红色油, 依家流晒口水.
汤底够辣, 但略嫌比较"寡" 左d.
呢个冷盘作为前菜一流~
牛肚够林, 但仍有咬口, 唔会林到烂晒咁. 另外仲叫左蒜泥白肉, d蒜泥多得太夸张, 搅到好似饮紧蒜泥咁,
不过对于钟意食蒜容0既大地, 就冇咩问题~
白肉份量算多, 但肥膏比较多, 食既时候, 好有罪恶感,
虽然地方浅窄, 环境亦唔多好. 但以此等价钱, 有此食物质素, 绝对值得再试.
小菜价钱唔贵, 例如炒肥肠($48), 水煮鱼($88)
比较得意既系, 内地学生叫既白饭, 系由隔离茶餐厅买回来的.
同埋每款冷盘都有拍青瓜放底~ 唔需要再叫碟拍青瓜了