2019-05-29
今日去深井探朋友 去得深井当然要试下驰名既烧鹅 深井陈记已经开到港九新界都有一间 但要食当然要食最正宗既陈记啦 唔讲唔知深井入面原来都有两间陈记 朋友话依间带我食个间系陈记老店 最先有依间 宜家改做琦哥号 另一间系总铺 我就唔太识分啦 总之跟实朋友去食🤪依间老字号分开两边 一边系室内 一边系户外 户外其实几有气氛 但因为天气太热啦 加上有毛毛雨 我地就坐室内室内地方不太大 没有浮夸既装潢 朴实既一砖一瓦 用上旧式吊扇 更显老店既旧味道 坐低无耐 店员奉上小菜 系荞头同准盐花生 荞头系上一代人到酒楼必会吃到的头盘 宜家甚少地方食到 略酸又带甜甜的 好开胃 嘴馋既朋友就好钟意食花生🥜食得陈记当然要带佢地呢度既招牌 烧鹅🥰 我地得两个人所以就嗌咗例牌 咪以为例牌细细份 其实都好大碟 侍应仲特登俾咗份有埋烧鹅髀既比我地❤ 烧鹅外皮够哂脆卜卜 油香系上面呈现超有光泽 一咬落去 除咗有好浓既鹅肉味之外 仲有滑嫩既口感 部份既肉油脂较多 食完之后成口都系鹅油香🤣 每一件既烧鹅肉配上酸梅酱 我觉得简直系精华所在☺识得食既我地嗌埋小菜当然要嗌个汤 咁先系最完美既一餐 点左一个粟米海皇羹🌽 味道就正常 唔
识得食既我地嗌埋小菜当然要嗌个汤 咁先系最完美既一餐 点左一个粟米海皇羹🌽 味道就正常 唔系话好有特色 不过用料算系丰富十足 分量亦都唔算少 虽然唔系算系好浓稠 但亦算唔想系太稀☺ 入面除咗有竹笙 大量既粟米粒 仲有蛋白 几有家的味道😋
食烧鹅 小菜同汤羹外 我地点左白饭 就相当之饱肚喇 后尾先见到隔离枱点濑粉 我谂应该更加衬烧鹅🤤🤤 小菜方面就点左椒盐鲜鱿同蒜蓉蒸扇贝 黄金香脆既鲜鱿上枱时已经令我地垂涎三尺🤤 炸得好酥脆 咬落既鱿鱼🦑好鲜嫩 点埋少许准盐 更令鱿鱼既鲜味提升🆙
扇贝用左大量蒜蓉 蒜香十足 粉丝上面淋上熟豉油 超级送饭 扇贝蒸得岩岩好 鲜美肉厚 正👍🏻 离开时 雨都停咗 亦意味著今餐深井烧鹅之旅完满结束🔚