2023-12-11
葵广大家都去过,入面小食店琳琅满目🧐,但呢间Bunny Churros 非常明亮耀眼。以白色为主调,配上红、绿磁砖,有种Krispy Kreme 嘅感觉,加上几个唔同嘅灯箱,更加有复古美式Diner 嘅风格。🇺🇸细问之下,原来店主系想营造出亲民抵食嘅感觉去「We sell Love and Happiness」。 小店主打自家制 Churros同手工雪糕🥨🍦,据闻店主曾经去西班牙取经学整Churros。🇪🇸但眼睇又同一般硬长直嘅Churros唔同,原来店主都有自己改良,食落会外脆内软。至于雪糕同唔同配料酱都系自家制,见佢咁有心思,啲嘢又几有特色,我就叫咗路飞的下午茶(aka 玄米茶圣代)试下。🏴☠️🍵🍨【路飞的下午茶$55】 雪糕杯底会首先会落黑糖糖浆,再加上两球玄米茶雪糕,🍵然后配上茶冻、糯米糍、脆米、茶粉,同signature 嘅 Churros。🥨Churros会沾上砂糖同肉桂粉,形状似招牌免仔耳咁。🐰 玄米茶雪糕几香奶味,然后会有淡淡嘅玄米茶茶香,唔会太甜,久唔久会食到黑糖浆,可以增加层次,唔会成杯都得一种味。🤤雪糕质感唔系软滑𠮶种,比较实净,介乎雪糕同雪葩中间
【路飞的下午茶$55】
玄米茶雪糕几香奶味,然后会有淡淡嘅玄米茶茶香,唔会太甜,久唔久会食到黑糖浆,可以增加层次,唔会成杯都得一种味。🤤雪糕质感唔系软滑𠮶种,比较实净,介乎雪糕同雪葩中间,配上脆米、茶冻同糯米糍,口感非常丰富。🤩至于招牌Churros确实外脆内软,砂糖嘅比例会高啲,几乎冇乜肉桂味(想要重啲肉桂味好似可以自己落),似食一个啱啱炸起嘅沙翁😍,唯一要挑剔就系会食到少少油味。🤔
整体来讲,我觉得呢间小店无论装修、食物都好有心思。如果问$55系咪亲民抵食?🤨以葵广嚟讲$55唔算特别平,但考虑大多数食物都系自家制,而且味道唔错,系对得起呢个价钱嘅。😋