2020-05-29
之前去北海道旅行,食过好好味嘅布丁烧,一直好怀念😭 家阵唔知几时再有得旅行......好彩葵芳原来有间专卖烧布丁嘅黄店!!!一放假就立即去帮衬~!😝 布丁烧唔同一般布丁,主要由焦糖、鸡蛋布丁,同芝士蛋糕三层组成,令人可一次过食均唔同嘅甜品质感,味蕾大满足! 除咗招牌嘅5款烧布丁,店家仲会推期间限定口味~选择多多~ 呢度嘅布丁烧有好多口味,今次我就order咗招牌嘅椰爷布丁烧、限定嘅焙茶布丁烧~❤️ 我觉得两只烧布丁,椰子味会较清香,食时有少少椰丝,爽爽地嘅口感好得意~而焙茶味就较浓郁,茶味好出,微微带苦,茶控应该会好钟意~真系各有各正 😋 不过,不得不赞,佢哋嘅烧布丁质感超正,拍得住日本食到嘅质素! 芝士蛋糕好绵密,布丁则好细滑,加埋浓浓嘅焦糖,每一层嘅质感及味道都唔同,但食上口就完美融和~处理得好好! 😋 不过,佢哋嘅烧布丁一个大约40蚊个,第一下睇到个价钱,都会觉得唔平,但原来佢哋会用北海道Cream Cheese整芝士蛋糕,椰子又会采用新鲜嘅泰国椰青,焙茶或抹茶粉又日本直送...等等,加上繁复嘅制作功序,一分钱,一分货,食物质素绝对对得住价钱。 钟意烧布丁嘅朋友,一定
左:椰爷布丁烧、右:限定嘅焙茶布丁烧
钟意烧布丁嘅朋友,一定唔可以错过!